Skip to content
Politică

Apele continuă să clocotească la Ploieşti. Tinichelele ce atârnă de coada unui politician

" "

Apele continuă să clocotească la Ploieşti. Tinichelele ce atârnă de coada unui politician al PSD, care şi-a anunţat candidatura pentru conducerea filialei ploieştene.

Într-un articol publicat, luni, pe blog (şi intitulat „Lumini şi umbre în viaţa politică din România (VI). Episodul VI – Donald. Constantin Donald”), senatorul PSD de Prahova Daniel Savu arată spre o pată pe cariera politică a lui Donald Constantin, despre care scrie că este „unul dintre oamenii de bază din echipa lui Iulian Bădescu (fostul primar din Ploieşti – n.r.), adus în PSD de la PDL, şi recompensat ulterior cu funcţia de director la SGU (Serviciile de Gospodărire Urbană – n.r.)”. Mai precis, ar fi vorba despre „salariile şi primele imense pe care directorii de la SGU şi le-au acordat, ajungând la o medie de peste 9.000 lei pe lună, fără ca responsabilii pentru activitatea acestei societăţi să îşi dea acordul sau măcar să fi fost informaţi”, acuză Savu.

" "
" "

Redăm mai jos materialul integral publicat de senatorul PSD Daniel Savu:

„Cu Donald Constantin, unul dintre oamenii de bază din echipa lui Iulian Bădescu, adus în PSD de la PDL, şi recompensat ulterior cu funcţia de director la SGU, toate problemele au plecat de la bani. Bani publici.

 

Mai exact, s-au acutizat o dată cu dezvăluirile publicate în observatorulph.ro la începutul lunii iunie, cu privire la salariile şi primele imense pe care directorii de la SGU şi le-au acordat, ajungând la o medie de peste 9.000 lei pe lună, fără ca responsabilii pentru activitatea acestei societăţi să îşi dea acordul sau măcar să fi fost informaţi. Şi mă refer aici în primul rând la consilierii locali din PSD care, sub diverse forme, aveau în atribuţii supravegherea situaţiei de la SGU. Cel puţin aşa a rezultat din uimirea şi tăcerea pe care, politic vorbind, au afişat-o în faţa anchetelor publicate de presă.

 

O privire retrospectivă asupra evenimentelor din ultimele două luni, după ce scandalul primelor şi salariilor a fost detonat, sugerează însă că deciziile administrative discutabile şi contestabile de la SGU nu au stârnit în realitate o indignare chiar aşa de mare şi nici nu au declanşat reacţii pe măsură. Reprezentanţii PSD-ului în administraţia locală ar fi trebuit să fie primii care să ia atitudine, cel puţin din considerente morale faţă de membrii şi simpatizanţii PSD din Ploieşti, al căror vot l-au primit în 2012 ca să NU tolereze astfel de manifestări. Nu s-a întâmplat în niciun caz aşa ! Dispoziţiile rezultate din controlul intern au rămas în continuare secrete şi neaplicate sau opinia publică nu a fost informată despre vreun demers în acest sens. Scandalul este lăsat să se stingă de la sine, fără intervenţii decisive, însă cu o supraveghere foarte atentă.

 

În opinia mea, batista pe ţambal în ceea ce priveşte rezolvarea situaţiei de la SGU, precum şi lipsa unei decizii rapide, ferme şi transparente, în contextul anunţului de candidatură venit din partea lui Donald Constantin pentru funcţia de preşedinte al PSD Ploieşti, toate aceste mişcări ascund de fapt un alt interes, la un nivel mult mai important decât salariile şi primele semnalate de presă. Este vorba despre un anumit tip de control în privinţa circuitului banilor publici gestionaţi de SGU şi chiar despre un control politic.

 

Mai multe evenimente care s-au succedat în timp duc la această concluzie. Primele semne de presiune au venit încă din luna martie, imediat după arestarea şi demisia fostului primar, Iulian Bădescu. Desemnat preşedinte interimar al PSD Ploieşti, Eparu s-a trezit acuzat chiar de Donald Constantin că nu îi apără suficient pe cei autointitulaţi “echipa lui Bădescu”, plasaţi în funcţii cheie din administraţie, deşi la momentul respectiv nimeni nu îi acuzase de nimic, iar poziţiile lor nu erau sub nicio formă ameninţate.

 

A urmat apoi episodul interpelărilor din Consiliul Local, în care directorul de la SGU a susţinut până în pânzele albe că nici vorbă de prime preferenţiale, ci a luat şi el, la fel ca ceilalţi angajaţi, doar 500 lei. De la 500 la 37.100 s-a ajuns în timp, într-o perioadă plină de informaţii scurse în presă pe surse, ajunse şi la partid tot pe surse, din nou poziţii de forţă legate de faptul că PSD ar fi trebuit să-i apere pe oamenii lui Bădescu, indiferent de ce au făcut, şi că în general ar fi bine să nu se mai tot pună întrebări. Pas cu pas, poziţia exprimată de Eparu în interiorul organizaţiei, că ar fi normal să se dea explicaţii publice pentru astfel de acuzaţii, a fost tot mai mult contestată chiar din grupul consilierilor locali PSD, unii dintre ei membri în AGA de la SGU.

 

La scurt timp, în presă au fost publicate ştatele de plată care confirmau pe deplin informaţiile cu privire la primele şi salariile conducerii SGU. Nu a existat nicio reacţie a reprezentanţilor PSD din AGA şi CA!

 

După mai bine de două luni, constat că eu, senatorul Daniel Savu, alături de deputatul Ion Eparu, suntem SINGURII din PSD care am avut o reacţie politică şi publică faţă de această situaţie.

 

Personal am spus că “… banul public nu este făcut ca să umfli buzunarele unora, ci trebuie folosit în scopuri pentru binele tuturor cetăţenilor. Adică nişte salarii decente nu avem nimic împotrivă, dar nu poţi să foloseşti banii pe care îi obţii din profitul unităţii decât pentru binele cetăţenilor. Nu poţi să-ţi dai prime încontinuu.” .  Am adăugat că din punct de vedere politic nu protejăm pe nimeni şi nu înţelegem să intervenim în deciziile administrative ale unei instituţii, în cazul de faţă Primăria Ploieşti, care anunţase la momentul respectiv o anchetă. Eparu a declarat şi el “dacă se dovedeşte ilegalitatea acordării primelor, se poate ajunge la excluderea membrilor PSD care au beneficiat de ele şi retragerea sprijinului politic pentru persoanele aflate în funcţiile de conducere ale SGU” .

 

Reacţia noastră s-a bazat pe o chestiune de principiu, nu a fost împotriva lui Constantin Donald ca persoană sau împotriva echipei lui Bădescu, aşa cum s-a speculat atunci. În condiţiile în care nu doar membrii PSD, ci şi cetăţenii obişnuiţi, au reclamat de-a lungul timpului multe probleme în activitatea SGU, la care se adaugă informaţii privind contracte şi licitaţii contestate, bani publici cheltuiţi necorespunzător, nu puteam să păstrăm tăcerea şi să ignorăm realitatea.

 

După finalizarea anchetei de la Primărie, o nouă ciudăţenie.  Concluziile nu pot fi date publicităţii, dar apar în presă pe surse şi confirmă faptul că procedura de acordare a primelor a fost incorectă.

 

Concluziile ajung în plic închis la AGA, care urma să se întrunească şi să decidă. Numai că, ce să vezi, AGA nu a mai avut loc pentru că au lipsit tocmai consilieri locali de la PSD – Cristian Ganea, Marilena Stanciu şi Sanda Drăgulea.  Nicio explicaţie, nicio justificare la partid, nicio informare publică, nimic. Totuşi, cu salariile şi primele cum rămâne ?

 

Îmi exprim ferm convingerea că orice decizie a unei structuri din administraţia locală, indiferent de culoarea politică, ar trebui să fie publică, având în vedere că se bazează pe bani publici. Indiferent că este vorba de AGA, Consilii de Administraţie, decizii de directori, cheltuieli, licitaţii, achiziţii, contracte de închiriere, profit, pierderi, facturi, salarii, prime, indemnizaţii, transparenţa ar trebui să fie totală, iar accesul oricărui cetăţean la aceste informaţii nelimitat. Depinde însă de voinţa politică a celor care coordonează activitatea acestor structuri, precum este şi SGU, ca acest lucru să se şi întâmple. Deocamdată nici nu se pune problema, pentru că în realitate voinţa politică nu există !

 

Sintetic vorbind, acestea sunt faptele care au generat schimbări peste noapte şi în Organizaţia PSD Ploieşti. În noua strategie, nu pare să conteze foarte mult faptul că directorul SGU este contestat administrativ, unii ar spune că şi penal, el se pregăteşte cel puţin declarativ să devină lider politic. În realitate însă, Donald Constantin se va retrage cel mai probabil din cursa pentru funcţia de preşedinte al PSD Ploieşti. Misiunea lui era doar să lanseze nivelul de aşteptare că va candida, cu scopul de a deturna atenţia de la cel desemnat să preia PSD Ploieşti. La schimb, Donald Constantin primeşte susţinere politică pentru poziţia din administraţie şi certitudinea că va avea spatele asigurat. Şi pentru ca inclusiv procurorii să uite de aceste chestiuni controversate, având în vedere că faptele sunt în general cunoscute, nu-i aşa, Donald Constantin, că NU trimiţi echipele de la SGU să întreţină curtea unui “celebru” procuror din Ploieşti ?

 

Nu mă aştept să primesc vreun răspuns, pentru că Donald Constantin este şi el tot un fel de Cristi Ganea…Singura diferenţă se referă la faptul că, pe lângă informaţii, trebuie “să mai producă“ şi bani. Există însă multe aspecte care îi leagă pe cei doi…Şi Ganea şi Donald Constantin se trag din neamul Sabinilor, dar ceea ce mă uimeşte nu este neapărat capacitatea lor de a se orienta, ci faptul că sabinii,  în loc să se ocupe de lupta cu romanii, au mai nou ca preocupare viaţa partidelor politice din România, influenţând decisiv prin reacţii directe sau prin lipsă de reacţie, atât competiţiile interne, cât şi lupta dintre partide.

 

Se mai poate vorbi astfel de echidistanţă şi neamestec în politică ?

 

Vă întrebaţi poate de ce m-am referit la nevoia de echidistanţă şi neamestec în politică, atât în contextul impunerii lui Cristi Ganea într-o funcţie politică, dar şi în ceea ce priveşte protecţia acordată lui Donald Constantin… Şi nu sunt singurii !  Voi reveni cu mai multe explicaţii după epuizarea altor episoade care se înscriu în acelaşi context, cum ar fi : Grande. Colina Grande, Montana. Hotel Montana, Azuga. “Câmpul tactic” din Azuga, s.a.m.d

 

  1. Abia aştept “protestele”, pentru a trece la o listă suplimentară cu întrebări….”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *