Skip to content
Economie

Apelul BNR către români și mass-media, după ce euro a ajuns luni la un nou maxim istoric în raport cu leul

Inquam Photos / Octav Ganea

În exclusivitate pentru PSNEWS.RO, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale Române(BNR) a declarat că deprecierea leului de luni trebuie pusă în context regional. Acesta atrage atenția că inclusiv monedele din regiune au înregistrat scăderi, iar leul „pare a fi una dintre cele mai stabile”.

Totodată, purtătorul de cuvânt al BNR a făcut un apel și la adresa mass-mediei din România, cărora le recomandă atenție în privința aprecierilor la adresa modificărilor de curs valutar. „Fac un apel și către dvs, cei din presă în mod special, titlurile puternice legate de recorduri, nu că nu sunt corecte, dar ele nu mai reflectă o realitate relativă care să merite aceste titluri față de perioada trecută”, spune acesta.

„Trebuie să remarcăm faptul că suntem într-o nouă situație economică. Comparațiile legate de curs acum – că este un record, aproape că nu își au rostul față de perioada de acum un an, când eram într-un alt context economic. Titlurile de genul „record după record” nu sunt neapărat indicate pentru a spune ceva despre ce se întâmplă. Haideți să ne uităm puțin la contextul regional și vom vedea că leul pare a fi una dintre cele mai stabile monede din regiune. Din acest punct de vedere – când vorbim de stabilitatea cursului de schimb – cred că nu e o expresie greșită. Avem notabilitatea cursului de schimb în condițiile evoluției piețelor, acele evoluții pe care le avem. 

Cu toții trebuie să înțelegem noua realitate și BNR are ca obiectiv păstrarea acestei stabilități în proporțiile pe care le avem și acum, în dimensiunile pe care le avem, în contextul regional care ne este dat de noua situație epidemiologică. Evident că situația este sub control la acest moment. Dacă vă uitați la această cifră, de depreciere de o.1%, înseamnă control. E un control în condițiile de piață. Piața interpretează situația economică dată și atunci avem această evoluție. Însă, repet, este o evoluție sub control.

Avem cu toții motive de preocupare, dar trebuie să înțelegem că suntem într-un moment care arată altfel din toate punctele de vedere. Trebuie să ne dimensionăm și așteptările și interpretările în funcție de ceea ce se întâmplă. Fac un apel și către dvs, cei din presă în mod special, titlurile puternice legate de recorduri, nu că nu sunt corecte, dar ele nu mai reflectă o realitate relativă care să merite aceste titluri față de perioada trecută”, a declarat Dan Suciu, pentru PSnews.ro

Euro atinge un nou maxim istoric

Precizările lui Dan Suciu vin în contextul în care cursul de schimb al monedei naţionale a atins, luni, un nou maxim istoric în raport cu moneda euro, fiind cotat de către Banca Naţională a României (BNR) la 4,8242 lei, de la maximul precedent de 4,8184 lei atins luni, 9 martie.

Leul a scăzut uşor şi în raport cu francul elveţian, până la 4,5699 lei/franc. Vineri, un franc elveţian valora 4,5643 lei, potrivit datelor BNR. Maximul istoric pentru franc este de 4,5817 lei, atins în ianuarie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *