Skip to content
Politică

Apelul lui SOV după valul de arestări: „Dincolo de tupeul de curtezană al Elenei Udrea…”

Sorin Ovidiu Vântu face un apel către cetățeni pe blogul său pentru recăpătarea demnității și redescoperirea valorilor autentice ale românilor.

Omul de afaceri consideră că dincolo de recentele scandaluri din justiție, există valori importante precum respectul, dragostea, demnitatea națională sau individuală.

Sorin Ovidiu Vântu invocă figuri istorice, precum Brâncoveanu, regele Ferdinand sau Corneliu Coposu drept etaloane pentru demnitate și face un apel către aprecierea valorilor din țara noastră.

„Dupa ce am citit cateva mii de comentarii atat de pe blog, cat si de pe Facebook, am constatat ca foarte multi dintre voi se raporteaza la un set minimal de valori, si aici ma refer de la cei cu un nivel cat de cat de instructie pana la cei cu un nivel ridicat de educatie.

In cei 25 de ani de democratie, elitele acestei tari nu au fost capabile sa construiasca si apoi sa implementeze o tabela axiologica. In aceasta stare de confuzie generalizata, tot felul de indivizi oplositi pe la televiziunile de stiri au devenit lideri de opinie. Multi dintre acestia au capul mai gol decat al vostru, caracterul mult mai volatil si pantalonii mai bine calcati. Luna dupa luna, an dupa an, acesti indivizi v-au transferat toata ura, toata frustrarea si tot jegul pe care il carau dupa ei. Aceasta ura, frustrare si jeg le regasim in refugiul creat de retelele de socializare. De aceea mania mea nu este indreptata impotriva voastra, ci impotriva celor care v-au pervertit, impotriva celor care n-au fost capabili sa va arate si frumusetile care va inconjoara, impotriva celor care n-au stiut sa va ofere o cauza generoasa pentru care sa luptati. Dincolo de negocierile din cimitire, dincolo de tupeul de curtezana al Elenei Udrea, dincolo de definitiile abracadabrante date termenului de delator de Traian Basescu sau de furturile imense ale unui Ghita sprijinit atat de Coldea, cat si de Ponta, mai exista dragostea, respectul, marile lucrari literare, monumente laice sau religioase, demnitatea nationala sau individuala. Nu demnitatea de parada a unui Valcov, Hrebenciuc sau Voiculescu, ci demnitatea unui Brancoveanu, Ferdinand sau Coposu.

Exista atatea valori spirituale, morale si chiar materiale, exista atatea frumuseti in jurul vostru, incepand de la femei si incheind cu Delta Dunarii, exista atatea cauze carora merita sa va dedicati, incepand cu grija pentru parintii vostri si incheind cu salvarea cainilor vagabonzi, incat merita sa faceti efortul de a va construi voi singuri tabela de valori care sa va reprezinte si o cauza pentru care sa luptati.

Dupa cum vedeti, nimeni nu si-a propus asta, nimeni nu s-a obosit sa va acorde o minima atentie, eforturile pe care parintii vostri le-au depus pentru voi s-au izbit de contraofensiva gunoaielor care va bombardeaza zilnic de pe micile ecrane cu micimea sufletului si a gandirii lor malformate.

Ati facut deja un prim pas intru viitoarea voastra devenire, v-ati creat propriile comunitati in spatiul virtual. Acest pas trebuie consolidat prin crearea unor reguli minimale de comunicare. Excludeti exprimarile triviale, marginalizandu-i pe toti purtatorii de dejectii urbane.

Prima forma de respect este controlul limbajului, prima forma de demnitate personala este refuzul promiscuitatii pe care o colporteaza personajele de joasa calitate.

Doamnelor si domnilor, invatati din nou sa admirati barbatii demni si femeile frumoase.

A admira inseamna a aspira, a aspira inseamna a deveni.

Mi-e dor de-un pic de demnitate!

Mi-e dor de demnitatea profesorilor mei, mi-e dor de demnitatea ofiterilor nostri, a magistratilor si a functionarilor, a medicilor, a marilor actori si a studentilor, mi-e dor de demnitatea tarii mele!”, scrie Sorin Ovidiu Vântu pe blogul personal .

2 comentarii la “Apelul lui SOV după valul de arestări: „Dincolo de tupeul de curtezană al Elenei Udrea…”

 1. D-ta nu ești om de afaceri, ci doar un condamnat. Si în aceasta calitate nu ai dreptul sa oferi sfaturi ci sa te reabilitezi! Restul e cancan.

 2. Cat de singur sunteti domnule Vantu ! Ati obosit exploatand magistral si profitabil disolutia statului, slabiciunile,ignoranta si lacomia oamenilor,inclusiv a varfurilor din politica? Gata cu acumularea primitiva de capital? Chomsky trebuie sa fie mandru de un asa discipol, care parea ca-si depaseste maestrul.Obosind,v-ati amintit de valori precum demnitatea? Eu cred ca orice ati spune sau face, cat veti trai, nimic nu va sterge perceptia publica a cinicului jubiland pe cadavre.
  Eu sunt maestra in exersarea demnitatii saraciei.Doar doi ani nu mi-am numarat banii,in mica mea afacere in care am investit minte cu duiumul,pasiune, profesionalism si credinta ca m-am nascut sa fiu utila.Am ratat mereu ceea ce Plesu( alt „caracter”)numea „oferte de destin” pentru ca n-am putut fi egoista ci am renuntat mereu,fie pentru parinti ,fie pentru copii, la visele mele.Sa nu credeti ca pozez in victima.Doar ca mi se pare cinic sa vorbiti despre demnitate .
  Nu m-am potrivit cu era ticalosilor care,aveti dreptate,ne sufoca..Nu ma plang. Ma intristeaza doar cainta tardiva si calpa , sub forma recursului la valori morale in plina criza de caractere – o plaga mai rea decat ciuma in societatea romaneasca. Nu ne nastem oameni de caracter.Devenim(sau nu) !
  Toata evolutia dumneavoastra de persoana publica(dar si a multor ,altora) imi aminteste de o fabula pe care o folosea Schopenhauer pentru a se rafui cu Hegel:

  Un circar se pomeneste intr-o buna zi singur,fara bufoni,care spalasera putina,fara animalele din menajerie,care murisera,cu exceptia unui magar schiop.Umblat prin lume si istet,circarul se gandeste ca prin intermediul cuvintelor si cu ajutorul dobitocului sau va pacali publicul.S-a postat astfel in fata baracii si a inceput:
  -„Intrati ,doamnelor si domnilor,in acest cort fara seaman.Veti vedea unul dintre cei mai frumosi vulturi pe care multa lume deja l-a admirat,un vultur uimitor ,cel mai miraculos dintre vulturi,daruit de Cel de Sus cu un har nemaipomenit. Insusirile sale de vultur,invizibile pentru un prost sunt,dimpotriva,vazute numai de oameni destepti.
  Lumea ,curioasa din fire s-a inghesuit si pentru inceput a fost usor surprinsa cand s-a trezit in fata unui magar banal.Dar cum circarul ii avertizase ca numai oamenii de spirit pot vedea vulturul,fiecare s-a straduit sa-si demonstreze desteptaciunea scotand strigate de admiratie si SFARSIND CHIAR PRIN A CREDE UN PIC .Cand sarlatanul a intrebat „Vedeti aripile”? sute de voci au raspuns:”Da,da”!

  Vom fi demni (eventual) cand nu vom mai vedea vulturi acolo unde nu exista si daca vom inceta sa credem ca magarii zboara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *