Skip to content
Politică

APELUL unui preot către POLITICIENI: Ordonanţa 13 ar trebui “ştearsă” EXCLUSIV

" "

Părintele Nicolae Bordaşiu (93 de ani) – fost deţinut politic şi membru al grupării “Rugul Aprins”, ucenic al episcopului martir Nicolae Popovici şi al strălucitului teolog Dumitru Stăniloae  – a lansat (sâmbătă seara, la TVR, în cadrul emisiunii “Profesioniştii”) un mesaj către parlamentarii şi politicienii puterii, pe care i-a sfătuit să citească un anumit text noutestamentar.

Concret, întrebat dacă oamenii ar ajunge să fie mai buni în condiţiile în care ar citi, în fiecare zi, o pagină din Biblie, Nicolae Bordaşiu a făcut o paralelă între controversata Ordonanţă 13 şi… capitolul 13 din întâia epistolă către Corinteni, intitulat “Dragostea şi bunurile ei”.

" "
" "

De la Ordonanţa 13 la Noul Testament

Dacă toţi parlamentarii ar cunoaşte capitolul 13 din întâia scrisoare către Corinteni – unde ar vedea că dragostea îndelung rabdă, că dragostea nu bârfeşte, nu urăşte şi nu moare niciodată –, altfel ar fi faţa ţării noastre. Dacă acest capitol 13 din întâia scrisoare către Corinteni ar fi pus în locul Ordonanţei 13, care a fost abrogată, şi dacă toată lumea – nu doar unii, ci toţi – ar lucra în virtutea principiilor care sunt înscrise acolo, altfel ar fi faţa lumii!”, a susţinut părintele.

Mărturisitorul Nicolae Bordaşiu

În cele ce urmează, PSnews.ro vă prezintă profilul preotului Nicolae Bordaşiu, preluat de pe portalul biserica-sfantul-silvestru.ro Nicolae Bordaşiu s-a născut la 22 mai 1924 în satul Săbolciu din judeţul Bihor. Tatăl, Gheorghe, a fost învăţător şi din 1929 şi preot, iar mama, Maria – nepoată de văr a Mitropolitului Vasile Mangra. Inceputul şcolii primare l-a făcut în satul natal, apoi la Oradea, unde a şi studiat cinci clase la liceul Gojdu. Când a venit cedarea Ardealului de Nord, familia a fost silită să se refugieze şi s-au stabilit într-un sat sărac – Poiana Moţilor.

Ucenicul episcopului martir Nicolae Popovici

A terminat liceul în Beiuş. După cedarea Ardealului, în oraş erau două Episcopii, Prefectură de Judeţ si apăreau trei ziare. În timpul liceului a fost pedagog la internatul ortodox de baieţi. Tot în Beiuş a avut prilejul să-l cunoască şi să fie aproape de Episcopul Dr. Nicolae Popovici. După Bacalaureat a urmat cursurile Facultăţilor de Teologie şi Farmacie din Bucureşti.

Elevul lui Gala Galaction

A avut ca profesori la Teologie pe reputaţii dascăli şi preoţi Ioan G. Coman, Petre Vintilescu, Nae Popescu, Rovenţa, Gala Galaction precum şi pe Tudor Popescu şi Ioan G. Savin. In acelaşi timp avea colegi de facultate pe mitropoliţii Nicolae Corneanu, Valeriu Anania, Antonie Plămădeală, Episcopii Roman Stanciu şi Gherasim Cristea, Arhimandritul Roman Braga, sau pe Costel Bărbulescu, Teodor Damşa şi Eliade Buciuc.

Membru al „Rugului Aprins”

A făcut parte din grupul de tineri de la „Rugul Aprins” de la mânăstirea Antim, unde împreună cu alţi 11, între care Nae Nicolau, Roman Braga, Valeriu Streinu, Andrei Scrima, au primit binecuvântarea rugăciunii de la părintele Ioan cel Strein. A fost secretar şi apoi preşedintele Asociaţiei Studenţilor de Teologie. Pentru a contracara activitatea utecistă în rândul studenţilor, cu binecuvântarea părintelui Benedict Ghiuş, împreună cu Roman Braga şi Gh. Domăşneanu au înfiinţat Asociaţia Tineretului Ortodox Studenţesc (ATOS) fapt care a făcut să fie arestaţi mulţi din ei în 1948. Arsenie Boca i-a fost duhovnic şi prieten apropiat lui Bordaşiu.

Fugar şi deţinut politic

Părintele Nicolae a stat ascuns ani îndelungaţi (1948-1955) prin satele bihorene, fiind căutat de Securitate pentru o condamnare în lipsă la 20 de ani închisoare. Descoperit şi arestat în 1955, au urmat ani grei de închisoare prin Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud, fiind deţinut politic între 1955-1964. După eliberare a lucrat ca muncitor, apoi tehnician la Institutul Cantacuzino, unde a făcut parte dintr-un colectiv care a preparat pentru întâia oară în România gama globulina din sânge retro-placentar.

Stăniloae, Cioran şi Eugen Ionescu

Ulterior, avea să fie hirotonit diacon şi preot (1969). În paralel a urmat studiile de doctorat la Facultatea de Teologie, avînd ca îndrumător pe părintele Dumitru Stăniloae. În 1973 a plecat la studii la Paris, unde a frecventat prelegerile profesorilor Jean Mrie Le Guillou O.P., Charles Kannengisser, Alain Besancon, Henri Bouillard şi unde a obţinut la Institutul Catolic un „Certificat d’habilitation pour le doctorat de 3-eme cycle” (nr. 367/ 1 oct. 1974). În timpul studiilor la Paris, prin Ion Cuşa, i-a cunoscut pe Ion Mămăligă, Eugen Ionescu (căruia i-a procurat Filocalia). Datorită părintelui Stăniloae, l-a întâlnit pe Emil Cioran. L-a cunoscut şi pe preotul Virgil Gheorghiu.

Preot slujitor la Biserica Sf. Silvestru

Poate că cea mai importantă relaţie a fost cu teologii de la Institutul Saint-Serge: Clement Olivier şi Michel Evdokimov. Revenit în ţară a fost din nou profesor la seminar (1975), până în octombrie 1981, când este transferat la Biserica Sf. Silvestru, unde este şi acum. A publicat studii („Frumuseţea şi însemnătatea preoţiei după Sf. Grigorie Teologul”) şi predici. A făcut parte, în mai multe legislaţii, din Adunarea Eparhială şi Permanenţa Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştiului. După trecerea în veşnicie a părintelui Constantin Galeriu (2003) este numit paroh al Bisericii Sf. Silvestru până în anul 2010.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *