În sfârșit, APIA face plățile în avans. Fermierii pierduseră speranța

plata/ha APIA
foto: ASP

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat  deblocarea plăților efective pentru avansul din subvențiile pe acest an. APIA  a efectuat plata sumei de 276.521.796,10 lei, pentru un număr de 165.914 fermieri eligibili la plata avansului aferent  Campaniei 2023.În acest moment se achită doar schemele aferente sectorului vegetal.

APIA : Plățile în avans se fac până la 30 noiembrie 2023

”Precizăm că toate plățile se fac numai după emiterea deciziilor de plată, iar ordinea emiterii acestor documente este ordinea finalizării dosarelor (nu se fac plățile în ordine alfabetică, pe județe sau în funcție de banca unde beneficiarul are cont). Perioada până la care se pot face plățile în avans este 30 noiembrie 2023”, se subliniază în informarea APIA.

Plățile pentru intervențiile finanțate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar plăţile pentru măsuri finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.

Reamintim că în cadrul Campaniei 2023, APIA acordă avansuri în cuantum de

  • 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și
  • 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru măsurile delegate

 

Mulți fermierii, la un pas de faliment, din cauza întârzierilor

Reamintim că APIA trebuia să înceapă, în 16 octombrie, campania de plată în avans a subvențiilor pentru anul de cerere 2023. Cu toate acestea, cuantumurile și plafoanele acestor plăți au fost aprobate cu întârziere, de Guvern, ceea ce a pus în pericol situația financiară a fermierilor.

Proiectele de acte normative care stabilesc aceste sume trebuie să stea în consultare publică 10 zile de la dată publicării lor pe site-ul Ministerului Agriculturii, după care să fie trecute prin ședința Guvernului și aprobate.

Reamintim ca in urma cu doua săptămâni, la Târgul INDAGRA, președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România, Ștefan Muscă, împreuna cu un grup de agricultori, se plângeau din cauza întârzierii plaților.

“Am venit la INDAGRA mai mult ca să mă întâlnesc cu fermierii care mă sună, zi de zi, deoarece au o grămadă de probleme. Sunt foarte multe ferme în insolvență și în faliment, iar Ministerul Agriculturii nu are soluții până la această oră. În ultimele săptămâni, reprezentanții ministerului au ieșit cu declarații prin care spun că vor susține agricultura din Ucraina. Este ceva dureros pentru noi mai ales că fermierii sunt la capătul puterilor. Ei au primit inputuri și acum creditorii, adică chiar aceste societăți de inputuri, vin și le iau propriu zis fermele”, mărturisea Muscă.

https://psnews.ro/stefan-musca-fermier-indagra-2023-este-despre-socializare-nu-despre-achizitii/

2022, un an cu responsabilități financiare asumate

În 2022, cele două hotărâri care stabileau cuantumul plăților pe hectar, precum și plafoanele alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, au fost publicate în 8 septembrie 2022, respectiv 29 august 2022.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: