Rețeaua de socializare TikTok ar putea fi interzisă în România? Invitat luni în emisiunea Puterea Știrilor, Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a anunțat un parteneriat cu organizația Salvați Copiii, care a creat, împreună cu psihologi, profesori, un ghid, atât pentru copii, cât și pentru părinți și profesori, pentru a împiedica răspândire formei de adicție pe internet.
„Din punct de vedere al marketing-ului, Tik Tok e una dintre rețelele care începe să domine foarte mult plaja 14-35 de ani, comparativ cu alte rețele, și e în trend. Din punctul nostru de vedere, cel puțin pentru zona administrativă, noi am emis o recomandare prin care am solicitat celor care muncesc în administrația publică să nu instaleze pe dispozitivele de serviciu această aplicație. Dacă mă întrebați pe mine, cred că adevărata provocare pe care o avem acum ține foarte mult inclusiv de modul în care ne pregătim copiii atunci când încep să folosească rețele de socializare, pentru că se creează o formă de adicție. Nu vreau să intru în în principiul biochimic al creierului atunci când ajunge să folosească mai mult rețele de socializare, care e un resort de complicat, și nu vreau să spun că l-am inventat eu, doar l-am citit și eu la rândul meu, din studii de specialitate făcute de marile universități din lume, în care arată că apare un fenomen foarte ciudat în rândul fiecăruia dintre noi.
Și noi trecem într-o formă sau alta prin acest fenomen Fear of missing out, ne e frică să fim în afara a ceea ce se întâmplă în lume, în comunitatea noastră. De exemplu, de asta sunt create inclusiv notificările. În clipa în care avem o notificare care apare cu un like, un share, o inimioară pe care cineva o transmite, apare sentimentul de validare. Și în acest punct de vedere, e un resort care creează o oarecare adicție din partea utilizatorilor. Și cei mai predispuși sunt copiii. Din acest punct de vedere, urmează un parteneriat pe care o să-l facem cu cei din Salvați Copiii, care au creat împreună cu psihologi, împreună cu profesori, un ghid foarte simplu, atât pentru copii, cât și pentru părinți și profesori, pentru a împiedica răspândire acestei forme de adicție. Adică toate ne sunt permise, dar nu toate ne sunt cu folos. Cam asta ar fi concluzia”, a explicat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, la Puterea Știrilor.
„E prematur să vorbim despre o interzicere a rețelei Tik Tok în România”
„Cred că e prematur să vorbim despre acest lucru, o interzicere a rețelei Tik Tok în România. Eu cred că cel puțin pentru cei care lucrează la stat n-ar trebui să fie nicio platformă de rețea de socializare. Timpul în care ești plătit de stat să-l muncești ar trebui să-l muncești. Cu excepția celor care lucrează în marketing și comunicare din partea instituțiilor statului, toți ceilalți cred că pot să se lipsească de rețele de socializare în timpul job-ului la stat”, a mai precizat ministrul Bogdan Ivan.
Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a precizat în urmă cu câteva luni că aplicația Tik Tok este o problemă de siguranță națională și ar trebui interzisă pe telefoanele angajaților statului.
„Le recomand tuturor românilor să nu își instaleze TikTok. Există dovezi clare că acea aplicație folosește datele într-un mod negativ”, a spus vicepreședintele ANCOM.
Vicepreședintele ANCOM a mai precizat că datele colectate de aplicație sunt foloste în servere de alte guverne.
„Tik Tok este o problemă de siguranță națională. Este o aplicație nu doar nocivă, dar mai mult de atât, există dovezi tehnice că datele se duc și sunt folosite în niște servere de alte guverne. În România, pe acest subiect au existat niște recomandări foarte clare cu privire la folosirea acestei aplicații”.
Încă din 2023, aplicația TikTok a fost interzisă oficial angajaților pe dispozitivele furnizate de NATO, liderii Alianței invocând preocupări de securitate.
NATO a interzis pe 31 martie 2023 aplicația TikTok pe telefoanele personalului. Nota a oficializat interdicția, dar TikTok nu a fost oricum utilizabil pe dispozitivele Alianței nici înainte, din cauza restricțiilor tehnologice interne.
Discuții despre interzicerea aplicației din cauza temerilor că guvernul chinez ar putea accesa datele utilizatori TikTok prin intermediul companiei-mamă, Bytedance, au avut loc și la nivelul instituțiilor UE.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News