Aplicațiile mobile, tot mai profitabile. Veniturile globale au atins pentru prima dată 150 miliarde de dolari în 2024

Sursa foto: freepik

În 2024, veniturile globale din achizițiile în aplicații (IAP) pe iOS și Google Play au atins pentru prima dată 150 de miliarde de dolari, un plus de 13% față de anul precedent, cea mai mare creștere înregistrată din 2021. Aceasta include cheltuielile pentru achizițiile în aplicație, abonamente și aplicații și jocuri plătite, potrivit unui raport al Sensor Tower.

Sectorul non-joc a generat cea mai mare parte a acestei creșteri (+23% de la an la an), în timp ce jocurile au înregistrat o revenire frumoasă (+4% de la an la an la 81 de miliarde de dolari) după doi ani consecutivi de scăderi, în mare parte din cauza inflației și a creșterii reglementărilor în domeniu.

Statele Unite au rămas principala piață în 2024, cu 52 de miliarde de dolari în venituri IAP (sau mai mult de o treime din totalul global). Creșterea anuală de 16% a depășit, de asemenea, rata mondială, sugerând că există încă multe domenii de creștere pe piață. Top 3 este completat de China și Japonia.

Pe regiuni, Europa a depășit chiar și SUA în ceea ce privește creșterea veniturilor în 2024. Veniturile din achizițiile în aplicații de pe continent au crescut cu 24% de la an la an, sau aproximativ dublu față de cifra globală. Aceasta a inclus o creștere puternică pe piețele de vârf din regiune, precum Regatul Unit, Germania, Franța și Italia.

Timpul petrecut pe telefon și descărcările s-au stabilizat

La mai bine de un deceniu și jumătate de la lansarea App Store al Apple, piața de telefonie mobilă începe să se stabilizeze la nivel mondial. Descărcările pe iOS și Google Play au rămas aproximativ stabile de la an la an, la 136 de miliarde. Odată cu încetinirea afluxului de noi utilizatori de smartphone-uri și cu faptul că mulți consumatori au deja majoritatea aplicațiilor lor preferate, descărcările se situează în jurul valorii de 135-140 de miliarde pe an începând cu 2020.

Descărcările de jocuri au scăzut cu 6%  la 49,6 miliarde – cel mai scăzut nivel din 2019 – pe măsură ce piața jocurilor mobile s-a stabilizat. În ciuda acestui fapt, consumatorii petrec mai mult timp pe dispozitivele mobile și fac din ce în ce mai multe achiziții, datorită experiențelor de joc îmbunătățite și strategiilor de monetizare mai bune.

Între timp, oamenii continuă să petreacă mai mult timp pe telefoane decât oricând înainte. Consumatorii au petrecut 4,2 trilioane de ore cu aplicațiile iOS și Google Play, sau aproximativ 3,5 ore pe zi pentru fiecare utilizator de telefonie mobilă. Cu toate acestea, există semne că timpul petrecut pe mobil încetinește, deoarece consumatorii din unele țări se confruntă cu oboseala digitală.

La nivel global, creșterea anuală de 5,8% a numărului total de ore petrecute a fost puțin sub creșterea anuală de 7,7% din 2023, iar timpul petrecut s-a stabilizat în mai multe piețe cheie, inclusiv în Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud și China, potrivit sursei citate.

AI este peste tot pe mobil

Aplicațiile AI reprezintă deja o industrie de miliarde de dolari, cu venituri IAP din aplicațiile AI Chatbot și AI Art Generator care se apropie de 1,3 miliarde de dolari în 2024. Statele Unite sunt clar principala piață pentru aplicațiile AI generative în 2024, reprezentând 45% din veniturile globale. Regatul Unit este pe locul al doilea, cu aproximativ 4% din veniturile totale, urmat de Germania (4%), Japonia (3%) și Canada (3%). Genul este, de asemenea, destul de popular în Brazilia, care ocupă locul 7 pentru Generative AI (și în afara primelor 10 piețe după veniturile totale din IAP-uri mobile).

Utilizarea tehnologiei AI devine, de asemenea, mult mai răspândită decât aplicațiile chatbot și generatoare de artă, mai notează Sensor Tower. Numai în ultimii doi ani, cel puțin 100 de aplicații din 15 categorii diferite au adăugat termeni legați de inteligența artificială în denumirile sau descrierile aplicațiilor, ceea ce sugerează că aplicațiile de pe toate verticalele încorporează noi funcții de inteligență artificială. Printre acestea se numără categoriile așteptate, precum Productivitate, Foto & Video și Educație, precum și diverse alte categorii din spațiul mobil, precum Stil de viață, Finanțe, Muzică și Cumpărături. Lideri în domeniul telefoanelor mobile precum Duolingo și Strava continuă să lanseze noi funcții AI creative pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și ne așteptăm ca multe alte aplicații să lanseze noi funcții în 2025.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: