Skip to content
Politică Sănătate

APMGR îi solicită ministrului Florin Cîțu clarificări, în urma unor declarații făcute la rectificarea bugetară: Să detalieze sintagma “pentru medicamente”

psnews.ro

Ministrul Finanțelor Publice, Cîțu, a declarat, joi, 28 noiembrie:  “Pentru medicamente, iar un sector sensibil, a trebuit să mai adăugăm pe final de an încă 766,6 milioane de lei.”

În acest context, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) îi solicită ministrului Florin Cîțu să aducă clarificari, respectiv să detalieze sintagma “pentru medicamente“, scrie b1.ro.

Așa cum am menționat de nenumărate ori, bugetul actual de referinta este insuficient în comparație cu consumul actual de medicamente, ceea ce a condus la creșterea taxei clawback la un procent total nesustenabil de 26,49%.

Această declarație a creat confuzie în rândul producătorilor de medicamente generice, pacienților și publicului larg, astfel considerăm că o clarificare este absolut necesară.

Dorim să reităram faptul că deja, din bugetul de medicamente, aproximativ 80% se cheltuie pe medicamentele inovative, pentru care producătorii de medicamente generice plătesc clawback.

Taxa clawback împreună cu politica celui mai mic preț sunt bariere în calea medicamentelor generice și au generat retragerea din piață a peste 2.500 de medicamente generice.

Cine răspunde pentru faptul că pacienții nu au acces la medicamentele generice?

România, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, cu un buget de medicamente înghețat, își permite compensarea moleculelor inovative fără asigurarea spațiului bugetar, iar tot acest impact bugetar este preluat și de medicamentele generice, care nu au generat consumul și nici nu au beneficiat de veniturile obținute. Degeaba se compensează medicamente inovative dacă lipsesc medicamentele generice care trateaza milioane de pacienți și, de multe ori, se prescriu în asociere cu medicamentele inovative.

Dacă nu se rezolvă problema clawback -ului pentru medicamentele generice, criza se va adânci, iar pacienții vor avea mari probleme în a-și găsi medicamentele generice esențiale„, transmite APMGR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *