Skip to content
Opinii & Analize

Apostolii prostiei

Râdem de ne prăpădim când auzim de ”numele si pronumele” doamnei Carmen Dan, de ”genunchele” lui Pop sau de ”renumerația” premierului. Și asta pentru că ridicolul situației nu poate fi mascat de nicio strategie de imagine a consilierilor, neputincioși în fața invaziei de prostie pe care o aduce clientul politic. Acești oameni ce astăzi ne conduc vin dintr-o României în care verbele ”a învăța” sau ”a citi” te aruncau în ridicol încă din vremea copilăriei, darămite atunci când ești ditamai ministrul !

Primul lucru pe care îl învață mulți dintre cei care ”se ung” în funcții publice este cum ”să pară” în loc ”să fie”. Să pari că te pricepi, să pari că faci treabă, să pari că îți pasă. Doar că, din când în când, sistemul ăsta de disimulare a competenței dă rateuri – în principal atunci când oamenii ăștia trebuie să fie normali – mai precis să vorbească corect și liber, fără foi în față și discursuri pregătite. Și atunci, de sub pojghița de cultură obținută de multe ori prin sărituri abile și dese printre bornele unui sistem de invățământ slab și copleșit de alte probleme, iese la iveala golul educațional

Și dacă vi se pare că doar cele trei vedete ale Guvernului PSD sunt certate cu gramatica și corecta vorbire, hai să ne aducem aminte că liberalul ales la Deva a fost ”băiat descurcareț” si a trimis șoferul în locul lui la un examen. Sau poate ne amintim de momentul în care psnews a pus întrebarea devastatoare: Cine este Ecaterina Teodoroiu?, iar mai bine de jumătate dintre parlamentarii chestionați habar nu au avut să răspundă.

Și atunci, cum să nu ne mire faptul că se ține scai ghinionul de țara asta, când niste indivizi ”subțiri” cultural și educațional au pretenția de a gândi strategii economice, sociale si de dezvoltare în cele mai diverse domenii ? Că esti psd-ist, liberal sau userist pare că este mai important să fii șmecher, să răzi cu capul pe spate și cu țigara în gură în fața electoratului, să dai naibii cardurile si să te lepezi de bănci ca de lucrătura diavolului sau să îi dai sângele pe nas interlocutorului într-un studio de televiziune. Asta îți asigura prima pagina a ziarelor, capul de afiș a știrilor de televiziune, iar traficul site-urilor de știri este asigurat. Și pentru asta nu îți trebuie nici carte, nici lectura, pentru că – nu-i așa – cu șmecheria te naști, e un talent, un dar pe care nu tot muritorul îl are.

Ani de-a rândul, partidele politice, indiferent de orientare au promovat impostura și dilentatismul. Și asta pentru că liderul organizației era mai preocupat să nu crească nimic la umbra lui și să fie cât mai puțini cei care îi contesta locul și îi vor scaunul, decât să încurejeze pe vreunul care are principii și minte la purtător.

Oamenii șubrezi, nesiguri pe ei sunt cel mai ușor de condus – sunt cei care se ascund cel mai bine la adăpostul turmei. Sunt cei care slugăresc temeinic, cu limbile bine înmuiate în călimara de osanale dedicate conducătorului iubit. Și uite cum opinia bine conturată a devenit un delict, un sport periculos – fapt ce s-a dovedit letal pentru foarte mulți care s-au ales doar cu excluderi și finaluri de cariere.

Doar că liderul puternici de altă dată, care au cedat ispitei de a fi adulați de proști, a dispărut. Și în locul lui a urcat un altul, ajuns în vârful scării ierarhice pentru că presta cel mai bine și sârguincios cele amintite mai sus. Sunt cei care astăzi ne vorbesc cu pieptul umflat de importanță despre viitorul României, făcând calcule adacadabrante și întrecându-se în scenarii fanteziste. Sunt oameni cu intelect subțire și minte antrenată doar de sloganele de partid care ratează în fiecare zi misiunea de a face bine pentru comunitate. Și asta nu dintr-o rea voință – ci din neputință. Condusă de oameni fără educația primară bine făcută, fără cultura solidă și fără anvergura gândirii, România pare predestinată unui parcurs mediocru, fiind ținută pe linia de plutirea doar de acțiunea de fiecare zi a celor care mai reușesc să respire în asaltul prostiei.

2 comentarii la “Apostolii prostiei

  1. Un articol foarte bun , fără fițe (sau aere de mare intelectual sau ”disident”-v,Liiceanu) ci doar al unui intelectual normal și al unui ziarist onest care pune preț pe limba română .

  2. „Primul lucru pe care îl învață mulți dintre cei care ”se ung” în funcții publice este cum ”să pară” în loc ”să fie”. Să pari că te pricepi, să pari că faci treabă, să pari că îți pasă” Amintiți-vă de indicația lui Caramitru din timpul revoluției televizată din 89: Mircea, fă-te că lucrezi!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *