Aproape 100.000 de manifestanți împotriva extremei drepte se anunță, sâmbătă, pe străzile din Paris

Foto aacom.tr

Între 50.000 și 100.000 de manifestanți împotriva extremei drepte sunt așteptați sâmbătă pe străzile din Paris, potrivit Direcției de Informații a sediului poliției din Paris. Direcția a indicat că această estimare reflectă o creștere a mitingurilor, în care „ultra-stânga” încearcă să instaleze o adevărată „mecanică a haosului” în țară, conform informațiilor raportate de Le Figaro.

Liderul de extremă dreapta, Marine Le Pen promite un „guvern de unitate națională”. Le Pen a denunțat „o alianță generală” a republicanilor „cu macroniștii în mod ascuns și vom afla asta duminică”, a punctat ea.

La rândul lor, Republicanii sunt și ei în criză: un nou birou politic al partidului ratifică înlăturarea lui Éric Ciotti. Statuile din Paris sunt acoperită cu mesaje, după demonstrațiile succesive de o săptămână.

„Este o adevărată rușine, se face totul pe spatele alegătorilor LR”, a denunțat ea. Marine Le Pen,  atacurile „liderilor” partidului împotriva lui Éric Ciotti, cu „insulte demne de extrema stângă”, a punctat ea.

Potrivit acesteia, deputații LR ieșiți au suferit „presiuni” considerabile pentru a nu se alătura unei alianțe cu RN. „Vor trece de la deputați în deplasare la deputați deplasați”, a mai spus ea.

„Canalul isteric LR nu a respectat statul de drept”, a criticat Marine Le Pen, promițând totodată că, odată ajuns la putere, Mitingul Național va „respecta regulile și Constituția”.

Marine Le Pen vrea „o comisie care să auditeze conturile națiunii”

„Situația nu este inevitabilă, este consecința alegerilor politice care au fost făcute în ultimii treizeci de ani”, a declarat Marine Le Pen.

De asemenea, Marine Le Pen promite „un guvern de unitate națională” evocând „mare speranță pentru zeci de milioane de francezi”.

„Vom reuni pe toți francezii, bărbați și femei de bunăcredință, care sunt conștienți de situația catastrofală din țara noastră”, a declarat liderul de extremă dreapta, adăugând că va reveni lui Jordan Bardella, candidat nominalizat la Matignon, „să-și aleagă echipa” dar că astăzi „trebarea este să nu se distribuie locurile”.

Marine Le Pen a declarat mai ales că „adevăratul subiect” al acestor alegeri legislative a fost lupta împotriva „ unei extreme stângi radicale și violente care atacă libertățile individuale și publice” cu „toate ideile nebunești și excesele care o caracterizează”.

Criză la Les Républicains: un nou birou politic al partidului ratifică înlăturarea lui Éric Ciotti

Foto Le Monde

Un nou birou politic republican, reunit prin video, vineri dimineață, a validat excluderea președintelui partidului Éric Ciotti, cu câteva ore înainte ca instanța de la Paris să examineze această decizie, au declarat pentru AFP surse din cadrul LR. Această nouă întâlnire a liderilor de partid, contestată de Éric Ciotti, și-a propus să „legitimizeze” excluderea președintelui după alianța sa electorală cu RN la alegerile legislative din iunie, fără consultarea conducerii partidului.

Tribunalul de la Paris va examina contestația formulată de Éric Ciotti, care se considera încă președinte al partidului. Deputatul pentru Alpes-Maritimes va contesta legalitatea acestei decizii în cadrul acestei audieri publice, având în vedere statutul partidului. Se așteaptă ca instanța să ia decizia la câteva ore după ședință.

Într-un comunicat de presă difuzat joi seară, partidul a dat asigurări că a desemnat deja peste 200 de candidați, inclusiv cei 59 de deputați care nu i-au urmat președintelui. „Ne continuăm munca pentru ca culorile dreptei republicane să fie reprezentate cu mândrie în teritorii și mâine, în Adunarea Națională”, a spus LR.

RN a anunțat că se vor prezenta „70 de deputați comuni LR-RN”.

Președintele Mitingului Național, Jordan Bardella, a anunțat vineri că „va exista un candidat comun” cu republicanii „în 70 de circumscripții” la alegerile legislative din 30 iunie, salutând un „acord istoric”.

„Am procedat, împreună cu LR și cu președintele (lor) Éric Ciotti, la învestirea a 70 de candidați”, a declarat Jordan Bardella, afirmând că dorește să obțină „cea mai mare majoritate posibilă” în fața „pericolului extrema stângă.

După demonstrațiile de la Paris, statuia Republicii este acoperită cu etichete „Acab”, „antifa” sau „fuck the BAC”

Statuia de la Place de la République din Paris a fost acoperită cu mesaje, după demonstrațiile succesive de luni „împotriva extremei drepte”. Vineri dimineața, etichetele „Acab” („Toți polițiștii sunt nenoroci”, „Toți polițiștii sunt nenoroci”), „antifa”, „la naiba cu BAC” sau chiar „Gaza liberă” au acoperit monumentul.

 

Au izbucnit violențe și s-au comis numeroase pagube în mai multe orașe din Franța și în special la Paris, pe marginea manifestațiilor de stânga împotriva posibilei aderări a Mitingului Național la guvernare, în urma următoarelor alegeri legislative.
Foto Le Figaro

Au izbucnit violențe și s-au comis numeroase pagube în mai multe orașe din Franța și în special la Paris, pe marginea manifestațiilor de stânga împotriva posibilei aderări a Mitingului Național la guvernare, în urma următoarelor alegeri legislative.

Situație deosebit de tensionată în acest weekend, la Paris

Situația ar putea deveni deosebit de tensionată în acest weekend, pe măsură ce mobilizarea împotriva Mitingului Național (RN) și a președintelui său Jordan Bardella se intensifică, potrivit autorităților franceze, care se pregătesc pentru o posibilă escaladare a violenței.

Reamintim: președintele francez Emmanuel Macron a anunțat duminică seara dizolvarea Adunării Naționale, în urma rezultatelor alegerilor europene. Francezii sunt chemați la urne pe 30 iunie (primul tur) și pe 7 iulie (turnul doi) pentru alegeri legislative anticipate.

Mitingul Național a trecut cu mult înaintea votului european, cu 31,47% din voturi, urmat, cu mult în urmă, de lista candidatului macronist Valérie Hayer, care a adunat 14,56% din voturi, potrivit rezultatelor finale anunțate luni seara în cursul după-amiaza de către Ministerul de Interne.

Ca răspuns, partidele de stânga și-au unit forțele pentru a forma un nou Front Popular, cu scopul de a contracara această influență în creștere. Această coaliție include La France Insoumise, Ecologiștii, Partidul Comunist și Partidul Socialist, precum și numeroase sindicate și asociații.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: