Skip to content
Internațional

Aproape 300 de persoane ar fi fost ucise la teatrul de la Mariupol, în 16 martie, anunță autoritățile

news.ro

Aproximativ 300 de persoane ar fi fost ucise în teatrul din Mariupol, bombardat de aviaţia rusă la 16 martie, în care se adăposteau sute de oameni, anunţă vineri Primăria din Mariupol, care citează martori, relatează AFP.

”Martori au informaţii potrivit cărora aproxmativ 300 de persoane au fost ucise în Teatrul Dramatic din Mariupol într-un bombardament al unui avion rus”, anunţă într-o postare pe Telegram Primăria din Mariupol.

”Până la capăt, nu vrem să credem în această oroare. Până la capăt, vrem să credem că toată lumea este teafără. Însă mărturiile celor care se aflau înăuntrul acestei clădiri în momentul actului terorist spun contrariul”, afirmă primăria.

Contactat de AFP, un consilier al primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, a refuzat să comenteze imediat.

”Probabil că vor exista mai multe informaţii până în această (vineri) seara”, a declarat el.

Teatrul, care se află în centrul Mariupolului, a fost avariat grav într-un atac aerian, la 16 martie, informează news.ro.

Intrarea în acest adăpost în care se aflau sute de persoane, ”în principal femei, copii şi bătrâni” potrivit primăriei, era blocată de moloz, iar operaţiuni de salvare erau complicate de bombardamente continui.

Însărcinata cu drepturle omului în Parlamentul ucrainean Liudmla Denisova anunţa la 17 martie că adăpsotul din teatru a rezistat bombardamentului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţa, în urmă cu o săptămână că 130 de persoane au fost salvate din clădire, dar că alte ”sute” se aflau sub dărâmături.

Societatea americană în domeniul tehnologiei spaţiale Maxar Technologies, specializată în imagerie satelitară, a publicat la 16 martie o fotografie a teatrului Dramatic din Mariupol, făcută cu două zile mai înainte, preciza ea.

În această fotografie, consultată de AFP, cuvântul ”copii” era scris pe sol, cu litere uriaşe, albe, în rusă, atât în faţa, cât şi în spatele clădirii.

Peste 2.000 de civili au fost ucişi la Mariupol, potrivit unui ultim bilanţ anunţat de către primărie.

Potrivit lui Zelenski, aproximativ 100.000 de persoane sunt blocate, în continuare, în acest port strategic de la Marea Azov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *