Skip to content
Puterea Știrilor Video

Aproape 4 din 10 cetățeni din R.Moldova susțin războiul dus de Putin în Ucraina. Ambasadorul Victor Chirilă: Eu am reținut altceva din acel sondaj

politicscam.ro

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Victor Chirilă, ambasadorul R.Moldova la București, a vorbit și despre sondajul realizat la începutul lunii de institutul de sondare CBS Research care arată, printre altele, că 38% dintre cetățenii R.Moldova susțin războiul dus de Putin în Ucraina. „Ce am reținut eu din acel sondaj este că majoritatea cetățenilor optează pentru integrarea în Uniunea Europeană”, a ținut să sublinieze Victor Chirilă, fără a face, însă, vreo referire la procentul mare de moldoveni care susțin războiul dus de Putin în Ucraina.

„Ce am reținut eu din acel sondaj este că majoritatea cetățenilor optează pentru integrarea în Uniunea Europeană. De asemenea, majoritatea cetățenilor – într-un fel sau altul – fie că își doresc unirea cu România, își doresc o aprofundare a relației noastre, astfel încât să facem față mai bine riscurilor de securitate care ne afectează.

Cred că noi – împreună cu România – vom face față cu brio acestei situații și simțim peste tot ajutorul. Suntem foarte recunoscători în acest sens României și avem și o siguranță care ne ajută să fim cumpătați și să luăm decizii corecte în actuala situație”, a declarat Victor Chirilă, ambasadorul R.Moldova la București.

Conform unui sondaj realizat de institutul de sondare CBS Research la comanda think tankului WatchDog.md şi făcut public marţi, 10 mai, 38 la sută dintre cetăţenii R.Moldova susţin războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei – 22,8 la sută apreciind că liderul de la Kremlin duce actuala vărsare de sânge pentru a „apăra” aşa-numitele republici autoproclamate Doneţk şi Luhansk, iar 15,2 la sută considerând că are loc o „operaţiune de eliberare de nazism”.

Pe de altă parte, 55 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova sunt de acord cu aderarea la Uniunea Europeană. Uniunea Eurasiatică reprezintă o opţiune pentru 22 la sută dintre intervievaţi, în timp ce 11,8 la sută spun că nu ar participa la un eventual referendum cu privire la aderarea la vreun bloc economic şi politic. De asemenea, 9,3 la sută se declară indecişi, iar 2 la sută evită să dea un răspuns.

Totodată, 35,2 la sută spun că ar vota pentru reunirea cu România, un procentaj în creştere în ultimii ani. În schimb, 50,6 la sută susţin că ar vota împotriva reunirii, în timp ce 9,4 la sută se prezintă ca fiind indecişi. De asemenea, 3,8 la sută spun că nu ar participa la un astfel de referendum, iar 1 la sută preferă să nu răspundă la întrebare.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 aprilie – 6 mai, pe un eşantion de 1.111 de respondenţi reprezentativ pentru populaţia adultă din Republica Moldova, jumătate din interviuri fiind realizate în teren şi jumătate telefonic. La sondaj nu au participat cetăţeni din Diaspora şi nici din regiunea transnistreană. Marja de eroare este estimată la +/-2,8%.

Valeriu Paşa, preşedintele WatchDog.md, a precizat să sondajul s-a realizat în cadrul a două proiecte finanţate de Open Society Fundation Londra şi fundaţia americană National Endowment for Democracy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *