Aproape jumătate din spitalele Ministerului Sănătății nu sunt autorizate ISU

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un document al Curții de Conturi, trimis Președinției, Parlamentului, Guvernului și Ministerului Sănătății, pune un diagnostic îngrijorător sistemului spitalicesc românesc. Este vorba despre un raport care face o analiză riguroasă a managamentului resurselor umane și infrastructurii spitalicești în România, aferent perioadei 2014 – 2021. Documentul a ajuns pe mesele decidenților politici în urmă cu două săptămâni, conține 64 de pagini, iar Digi24.ro a studiat cu atenție informațiile și semnalele de alarmă trase de specialiștii Curții de Conturi. 

Cifrele transmise de Curtea de Conturi sunt alarmante.

În rețeaua spitalicească publică nu s-a construit nicio unitate sanitară cu paturi nouă, în perioada 2014- 2021 (cu două excepții).

Au fost achitate sume semnificative pentru studii de prefezabilitate/fezabilitate/proiecte și alte studii aferente obiectivelor de investiții, dar care nu au fost puse în operă deoarece nu există o politică/strategie de investiții corelată cu studiile/proiectele de realizat.

68 din 368 de spitale își desfășoară diversele activități în imobile construite înainte de anul 1900.

46% dintre spitalele din rețeaua MS nu sunt autorizate ISU.

239 de clădiri din cele 3.040 aflate în rețeaua publică de sănătate se află în risc de prăbușire (clasa 1 de risc seismic).

54% dintre spitale nu dețin CT sau RMN.

26% dintre CT existente și 17% dintre RMN au depășit durata normală de funcționare.

Deficit anual de medici – 1.231.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: