Unul din trei produse alimentare cu adaos comercial plafonat s-a scumpit în septembrie

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
În septembrie, a doua lună în care se aplică ordonanța de urgență privind plafonarea adaosurilor comerciale pentru 14 categorii de produse alimentare, o parte dintre alimente au continuat să se ieftinească, în medie, cu procente între 0,09% și 7,1%. Au existat și scumpiri, în cazul a șase categorii de produse.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică consultate de Economica, din 14 categorii de produse alimentare ce fac obiectul ordonanței de urgență privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor prețurilor la unele produse agricole și alimentare ( OUG 67/2023) șapte au continuat să se ieftinească în timp ce șase s-au scumpit. În cazul iaurtului, INS nu colectează date legate de prețul mediu așa că nu a putut fi inclus în analiza de preț a Economica, deși este unul dintre produsele pentru care se aplică o cotă plafonată a adaosului comercial.

Mai exact, cele mai semnificative ieftiniri în septembrie 2023 față de luna anterioară s-au înregistrat la fructele proaspete al căror preț mediu a ajuns cu 7,18% mai mic. Aceasta după ce, în august, fructele s-au mai ieftinit față de iulie cu 7,6%. Totuși, dacă raportăm la septembrie 2022, fructele proaspete costă cu 8,15% mai mult.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: