Skip to content
Politică

Aprobarea bugetului în Parlament, primul test al coaliției. Remus Ștefureac: Un eșec ar fi catastrofal pentru actualul Guvern

psnews.ro

Într-un interviu pentru PS News, sociologul și directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, susține că sunt șanse mari ca bugetul pe 2021 să fie aprobat de Parlament, un eventual eșec urmând să aibă consecințe catastrofale pentru coaliție, pentru că ar arăta că Guvernul actual nu mai are majoritate.

„Nu cred că vor fi probleme cu bugetul. Mai e discuția legată de posibile amendamente pe care le vor depune cu siguranță partidele de opoziție, ca și parlamentari ai partidelor care formează actuala coaliție de guvernare, însă bugetul cred că va trece.

Este primul test major al coaliției de guvernare și un eventul eșec ar fi catastrofal, însă cred că în acest moment bugetul va obține votul parlamentului”, spune sociologul.

În cazul unei respingeri a bugetului, Remus Ștefureac susține că vor fi consecințe negative serioase pentru actuala coaliție de guvernare.

„În cazul în care nu ar trece bugetul, s-ar demonstra că actualul guvern nu are o majoritate în Parlament. Respingerea bugetului de fiecare dată are consecințe negative asupra unui guvern și mai ales asupra unui guvern de coaliție care are o majoritate limitată în Parlament, deci s-ar pune clar sub semnul întrebării sprijinul parlamentar pentru actualul guvern și evident am deschide o cutie a Pandorei legată de posibile noi scenarii de coaliții guvernamentale, ceea ce nu știu dacă în acest moment este cea mai bună perspectivă pentru România.

Până la acest moment nu sunt semnale foarte credibile legate de deficiențe structurale majore în ceea ce privește coeziunea actualei coaliții. Este o coaliție constituită cu o majoritate limitată, însă cel puțin până la acest moment nu avem date care să sugereze că ar putea exista o defecțiune majoră.

La acest moment ne aflăm la două luni de la constituirea coaliției actuale și nu văd astfel de semnale”, a conchis Remus Ștefureac.

Guvernul a anunţat că proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 a fost transmis marţi Parlamentului spre dezbatere şi aprobare. Birourile permanente reunite ale celor două Camere s-au reunit tot marţi, de la ora 15.00, pentru a stabili calendarul de dezbatere în comisii şi ulterior plenul reunit în care va fi discutat şi votat bugetul pentru acest an.

Astfel, de marţi până joi, grupurile parlamentare, deputaţii şi senatorii pot depune amendamente la cele două proiecte, iar dezbaterile în comisiile pentru buget reunite vor fi de joi până sâmbătă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *