Skip to content
Societate

Apropiații lui Iohannis de la Aerostar Bacău, contract cu americanii care fac rachetele Patriot. România va cumpăra din SUA rachete în valoare de 3,9 miliarde de dolari

Stirile ProTV

Compania americană Raytheon a lansat către Aerostar Bacău o comandă pentru lucrări destinate Sistemului de Apărare Antiaeriană Patriot. Astfel, Aerostar devine parte din reţeaua globală de aprovizionare a Raytheon, având posibilitatea de a exporta către celelalte 15 naţiuni din cadrul Parteneriatului Patriot care deţin, împreună, peste 220 de unităţi Patriot.
“Această comandă oficializează începutul colaborării pe termen lung pe care Raytheon o are cu industria din România”, a spus Mike Ellison, Country Manager pentru România, potrivit Adevărul. “Ne pregătim să realizăm mult mai multe alături de industria românească de apărare, deoarece un astfel de parteneriat solid este un element cheie în relaţia dintre Raytheon şi români”, a adăugat el.
La rândul său, Grigore Filip, preşedinte şi director general al companiei de la Bacău, a declarat că “Aerostar este pregătit să contribuie la construirea sistemelor Patriot destinate României. Parteneriatul nostru reprezintă o oportunitate uiaşă care se va materializa imediat ce vor fi produse primele unităţi Patriot româneşti”.

Toți oamenii președintelui

La scurt timp după vizita din 2017 a președintelui Klaus Iohannis în SUA, unde a fost primit de Donald Trump, România a semnat un acord de 3,9 miliarde de dolari fără TVA pentru șapte sisteme Patriot, din care au fost achitați deja aproape 800 de milioane de dolari.
Compania americană care produce rachetele Patriot este Raytheon, aceeași firmă care acum a încheiat un contract cu Aerostar Bacău.
Patronii de la Aerostar, unde acționar principal este Mihail Toncea, au o relație apropiată cu președintele Klaus Iohannis, aceștia fiind vechi simpatizanți PNL.
De altfel, anul trecut, Iohannis a mers personal la compania Aerostar la Bacău și și-a făcut sefie-uri cu angajații, deși o vizită la o firmă privată nu este un lucru prea des întâlnit la un șef de stat.
„Am încheiat vizita la Aerostar şi vreau să spun de la început că am găsit oameni foarte primitori, foarte profesionişti şi întreaga întreprindere, recunosc, mi-a plăcut foarte mult. Este una dintre întreprinderile fanion ale României în domeniul şi de producţie şi de mentenanţă şi în zona aviaţiei militare şi în zona aviaţiei civile şi încă în câteva zone. Sunt realmente impresionat de felul cum a evoluat firma în ultimii ani şi faptul că a devenit un lider nu doar românesc, ci un lider regional în mai multe domenii. Trebuie ştiut şi recunoscut. I-am felicitat pe cei din conducere. Mi-am permis să felicit şi oamenii simpli care m-au aşteptat pe drum. Am discutat relativ cu multă lume astăzi. Impresia mea generală este una foarte bună despre Aerostar şi mi-am exprimat acum, în întâlnirea cu conducerea, convingerea că Aerostar are un viitor foarte bun. Şi, de asemenea, m-am exprimat în sensul că mi-aş dori ca Aerostar să câştige contracte în continuare şi în domeniul militar pentru România, atât în zona de producţie, cât şi de mentenanţă”, a spus atunci Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *