Skip to content
Galați Știri locale

Aquapark sau aeroport la Galaţi? Cetăţenii pot alege ce e prioritar pentru oraş

monitoruldegalati.ro

Gălăţenii sunt invitaţi să se implice civic pentru viitorul oraşului, în cadrul campaniei de consultare „Alege Priorităţile Oraşului Tău!”, demarată de Banca Mondială, care a identificat o serie de proiecte prioritare cu impact metropolitan pentru Galaţi. Selecţia a avut loc în urma unor scrisori de solicitare din partea Băncii Mondiale către primăriile reşedinţă de judeţ, consiliile judeţene şi prefecturile din ţară pentru identificarea unei liste de cel mult 10 proiecte strategice, cu impact metropolitan, conform monitoruldegalati.ro. Proiectele selectate îndeplinesc următoarele criterii: Sunt incluse într-un document strategic sau programatic existent (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, Planul Urbanistic General, Masterplanul General de Transport etc.); Au un prag valoric minim, ajustat în funcţie de capacitatea bugetară a fiecărei reşedinţă de judeţ; Nu au finanţare asigurată (în general, lista conţine proiecte pentru care este necesară finanţare din fonduri UE, fonduri guvernamentale, sau alte surse). „Imboldul acestui exerciţiu este de a identifica proiecte majore ce pot încuraja şi cataliza dezvoltarea principalelor zone metropolitane din România. În acelaşi timp, este esenţial să se identifice care dintre aceste proiecte strategice sunt mai importante pentru fiecare comunitate locală în parte”, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale.

Care sunt paşii

Până pe 22 martie 2019, cetăţenii sunt încurajaţi să acceseze LINKUL către chestionar şi să ierarhizeze proiectele generate pentru Galaţi, în funcţie de importanţa şi impactul asupra comunităţii locale şi a regiunii metropolitane. Potrivit chestionarului, proiectele prioritare pentru dezoltarea zonei urbane Galaţi sunt: Construcţia unui Aquapark în zona Plaja Dunărea; Construcţia Aeroportului Galaţi; Drumul Expres DN 22B Galaţi – Brăila; Lucrările de amenajare hidrotehnică a cursurilor de ape mici din Judeţ ca măsură de prevenire a inundaţiilor; Realizarea unei Pieţe de gros cu specific vegetal în zona Municipiului Tecuci; Conectarea Municipiului Galaţi la Autostrada A2 prin Drumul Expres DN21 Brăila – Slobozia; Conectarea accesului la Trecerea Ro-Ro cu Varianta de Ocolire în zona de Sud; Extinderea şi modernizarea Portului Galaţi, inclusiv platforma intermodală; Construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Galaţi; Consolidarea şi amenajarea Falezei Dunării ca zonă de promenadă şi agrement.
La finalul campaniei va fi dezvoltată o listă finală de proiecte prioritare majore de dezvoltare urbană. Fiind agreate pentru prima dată atât de către administraţia publică, cât şi de comunitatea locală, aceste liste de proiecte vor putea informa deciziile viitoare de investiţii publice respectând o viziune comună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *