Skip to content
Politică

Ar ceda UDMR Ministerul Dezvoltării la schimb cu un alt minister? „Suntem la guvernare într-o coaliție care funcționează!”

Inquam Photos/Octav Ganea

În exclusivitate pentru PS News, senatorul UDMR Lorant Antal a vorbit despre posibilitatea ca UDMR să cedeze Ministerul Dezvoltării la schimb cu un alt minister de la PNL, la rotativa guvernamentală din mai. Astfel, Lorant Antal a declarat că UDMR va merge în continuare așa cum s-a stabilit în cadrul protocolului de guvernare, cu cele 3 portofolii: Dezvoltare, Mediu și Sport, dând de înțeles că nu există loc de negocieri. „Avem miniștri buni care își fac treaba, fac treabă pentru această țară și mergem înainte”, a punctat acesta.

Antal Lóránt/photo: Gönczy Tamás

„Suntem într-o coaliție care funcționează. Formațiunea noastră politică participă în această coaliție, cum bine știți cu trei portofolii plus poziția de vicepremier. Cred că, pentru o formațiune politică, a participa în guvernare este un deziderat principal pentru că, se știe că prin guvernare poți ajuta comunitățile mai bine și țara în care trăiești. Acuma este clar, că Ministerul Dezvoltării condus de colegul meu senator Attila-Zoltán Cseke este un minister important. Dar colegul meu, domnul ministru Attila-Zoltán Cseke, a reușit să dovedească că conduce foarte bine acest minister, este printre primii care a semnat contracte la PNRR în valoare de 5 milioane de euro. Și încă o dată, suntem la guvernare într-o coaliție care funcționează. UDMR guvernează în continuare cu cele 3 portofolii Dezvoltare, Mediu și Sport. UDMR are forumurile statutare foarte bine definite unde se iau deciziile și am creionat direcția legislativă pentru care vom milita în noua sesiune guvernamentală. Dar încă o dată, avem miniștri buni care își fac treaba, fac treabă pentru această țară și mergem înainte.

Eu nu înțeleg de ce discutăm noi despre rotativă în momentul de față care e o chestiune politică și, bineînțeles, o chestiune care se va tranșa de către coaliție când în această țară avem încă multe de făcut, de construit, de îmbunătățit lucruri. Sunt acuma miniștrii noștri pe poziții, coaliția funcționează și așa mergem înainte. Suntem în 20 ianuarie, rotativa e în mai, haideți să ne ocupăm de problemele zilei de azi și nu ce o să fie nu știu când.” a declarat senatorul UDMR Lorant Antal, în exclusivitate pentru PS News.

Liberalii s-au reunit duminică seara, la Vila Lac, într-o ședință informală în care Nicolae Ciucă și liderii din teritoriu au discutat despre problemele din partid și coaliție, înaintea rocadei din luna mai. Potrivit unor surse participante la discuții, liderii PNL s-au plâns de atacurile social democraților și de împărțirea banilor de la centru către primării și consilii județene. Ciucă a ținut să le transmită că nu trebuie să răspundă la atacurile PSD și că rocada din mai se va realiza potrivit protocolului coaliției, deși au existat discuții ample despre o renegociere a protocolului, care să cuprindă inclusiv preluarea Ministerului Dezvoltării de la UDMR, informează Digi24.ro

Ce implică sistemul de rotație PNL-PSD și cum ar putea arăta Guvernul

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentru România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD – la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

– Vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de un vicepremier din partea PNL;

– Ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;

– Ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;

– Coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Astfel, dacă termenii inițiali ai înțelegerii PSD-PNL vor fi respectați, Nicolae Ciucă îi va lăsa locul lui Marcel Ciolacu pentru postul de premier. Liderul PSD s-a pronunțat în repetate rânduri pentru evitarea pe viitor a situației în care premierul nu este și liderul partidului din care face parte întrucât acest lucru riscă să genereze conflicte între conducerea de partid și Palatul Victoria. „Categoric că nu voi refuza funcția de prim-ministru la rotație. În acest moment există această decizie, când am mers la Cotroceni, ca eu să merg pentru funcția de prim-ministru”, spunea Marcel Ciolacu în noiembrie 2022, la o emisiune B1 TV.

În ceea ce privește domeniul justiției, PSD are deja câteva nume care ar putea să ocupe fotoliul pe care Cătălin Predoiu îl va lăsa liber: senatorul Robert Cazanciuc, care a mai ocupat această funcție în perioada aprilie 2013 – noiembrie 2015, Simona-Maya Teodoroiu, care a fost judecător al Curții Constituționale până în 2019, iar din 2020 este deputat PSD, sau Laura Vicol – care deține în momentul de față președinția Comisiei juridice din Camera Deputaților.

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, PSD ar putea să îl propună pe prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, care ar urma să piardă portofoliul Transporturilor în favoarea unui liberal.

Funcția de vicepremier lăsată vacantă de PSD ar urma să fie ocupată de un liberal – în cărți pentru această poziție ar putea fi chiar actualul premier Nicolae Ciucă.

Liberalii trebuie să găsească și un titular la Transporturi. O variantă ar fi Alin Nica, vicepreședinte PNL pe domeniul Infrastructură de Transport, însă doar dacă Nica ar fi dispus să renunțe la președinția CJ Timiș, variantă puțin probabilă. Un alt nume cu care liberalii ar putea veni la Ministerul Transporturilor este Toma Petcu, fost ministru al Energiei în guvernul Grindeanu și actual șef al Comisiei de transporturi din Senat.

PNL ar urma să preia și Ministerul de Finanțe. Posibile numiri: deputatul Bogdan Huțucă sau Lucian Heiuș, actualul președinte al ANAF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *