Skip to content
Video

Ar putea fi tehnocrația sfârșitul clasei politice? Tăriceanu dezvăluie posibilele scenarii EXCLUSIV (VIDEO)

Liderul Senatului și copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este invitatul interviurilor PSnews.ro de săptămâna aceasta.

Copreședintele ALDE a vorbit despre guvernul Cioloș și principalele misiuni pe care trebuie să le rezolve echipa de miniștri tehnocrați: proiectul de buget și organizarea alegerilor din 2016. Potrivit lui Tăriceanu, „Guvernul acesta nu are mari obiective şi lucruri mari la care să ne aşteptăm”.

Pe de altă parte, liderul Senatului a exprimat că înnoirea clasei politice este necesară, fiind de părere că nu trebuie să existe un sfârșit al clasei politice, ci o credibilizare a membrilor săi.

(29:39-30:52)

Dan Bucura: Aţi făcut un pic mai devreme o scurtă radiografie şi aţi fost sceptic cu privire la şansele actualului guvern de a avea un mandat care, oricum, va fi scurt şi reuşit. Totuşi, aş face un scenariu şi aş spune: să presupunem că guvernul Cioloş reuşeşte şi are o prestaţie extraordinară. Evident, acest lucru va face să-i crească enorm popularitatea în rândurile oamenilor. Credeţi că acest lucru ar putea însemna – sub o formă sau alta – „sfârşitul” pentru clasa politică românească din toate zonele (de stânga, de dreapta), din moment ce oamenii ar putea vedea că se poate şi fără politicieni?

Călin Popescu-Tăriceanu: Am să vă spun ceva. Sunt două lucruri. Sistemul politic în care noi funcţionăm va dura. Oamenii politici sunt, mai degrabă, trecători. Cei care, într-un fel, s-au uzat, s-au perimat – din motive care le sunt lor, mai degrabă, imputabile – probabil că vor fi înlocuiţi. E ceea ce cred că se va întâmpla. Actualul guvern eu mi-aş dori să aibă o performanţă bună. Performanţă bună va însemna dacă reuşeşte să ducă la bun sfârşit proiectul de buget, să-l promoveze în Parlament (pentru că orice ţară are nevoie de un buget de funcţionare), dar care, la fel, revin şi spun: un buget poartă o amprentă politică. Este vorba de opţiuni fundamentale. Cum alocăm resursele? Ce e bugetul, în final? Este o modalitate politică de alocare a resurselor. Şi aici sigur că, din moment ce guvernul este incolor, nu ştim cum se vor aloca resursele, care vor fi criteriile… În fine. Dar, în ceea ce priveşte a doua misiune, este organizarea alegerilor. Cam asta este misiunea Guvernului. Guvernul acesta nu are mari obiective şi lucruri mari la care să ne aşteptăm. Eu n-am mari aşteptări şi nici nu cred că e firesc să ne punem mari speranţe, pentru că are şi o perioadă foarte scurtă, şi este o echipă închegată în pripă, după cum s-a şi văzut: audierile au fost relevante în acest sens şi cred că aici este şi o lipsă de cunoaştere a realităţilor, a oamenilor. Pentru mine, a fost  o surpriză neplăcută să-i văd pe unii dintre membrii echipei prezentându-se. Deci, din acest punct de vedere, eu nu am aşteptări foarte mari şi cred că vom reintra într-o normalitate care înseamnă, însă, o necesară înnoire a unei părţi din clasa politică. Adică trebuie să aducem oameni care să fie credibili, oameni care să aibă o carte de vizită profesională care să-i recomande (deci să fie competenţi) şi, bineînţeles, fără să aibă pete în activitatea lor care să-i facă susceptibili de corupţie sau de alte lucruri care exced legea. Cred că ăsta este lucrul pe care trebuie să-l aibă în vedere clasa politică.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *