Skip to content
Politică

Ar putea scădea rata de infectare în București până de Paști pentru a se renunța la restrictiții? Prefectul Capitalei: Nu pot să anticipez

Inquam Photos / Octav Ganea

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, spune că, potivit datelor disponibile în acest moment, trendul infectărilor cu coronavirus este unul descendent, însă nu se poate lua deocamdată decizia de relaxare a restricțiilor pentru că rata de infectare ”este încă suficient de mare încât să pună presiune pe sistemul sanitar”.

Într-o intervenție în cadrul Știrilor B1 Tv, prezentate de Dan Gabor, Alin Stoica a declarat că nu poate anticipa dacă până la Paști s-ar putea renunța la anumite restricții.

Alin Stoica: Rata de infectare este în scădere, dar este încă suficient de mare încât să pună presiune pe sistemul sanitar

Deocamdată rata de infectare este în scădere și preconizăm că o să scadă din ce în ce mai mult. Din păcate, este încă suficient de mare încât să pună presiune pe sistemul sanitar. Vedem în continuare foarte multe internări și dintre aceste internări, foarte multe cazuri grave, care ajung în ATI și chiar la intubare.

Suntem la un nivel foarte mare de cazuri care intră în zona asta, de cazuri grave și de aceea trebuie să păstrăm în continuare aceste măsuri și să repectăm toate măsurile pe care autoritățile sanitare ni le recomandă”, a spus Alin Stoica.

Întrebat dacă este posibil ca de Paști rata de infectare să fie suficient de mică astfel încât să se renunțe la anumite restricții, prefectul Bucureștiului a răspuns: ”Mi-ar plăcea să se întâmple asta. Nu pot să anticipez dacă vom ajunge acolo. Pe de o parte, influențăm rata de infectare prin comportamentul nostru, însă nu trebuie să uităm că e vorba despre o pandemie, adică sunt lucruri care sunt influențate la nivel global.

Știm acum, de exemplu, că mutația britanică reprezintă mai mult de jumătate din cazuri, deci nu putem să anticipăm dacă în următoarele două săptămâni va scădea suficient de mult rata”.

În ceea  ce privește controalele făcute de autorități, în această perioadă, la agenții economici, Alin Stoica a precizat: ”Controalele nu sunt făcute pentru a pedepsi, sunt făcute pentru a ne asigura că sunt respectate măsurile și pentru a corija eventuale neconformități. Sigur, dacă este nevoie, se aplică și sancțiuni, însă nu ăsta este scopul.

Poliția și Poliția Locală și-au intensificat acțiunile în ultimele zile și vor rămâne în continuare în stare de vigilență până la momentul Paștelui, cel puțin, tocmai pentru a ne asigura că vom avea niște sărbători liniștite”.

De asemenea, întrebat cum comentează imaginile surprinse sâmbătă în Piața Obor din Capitală, care a fost plină de oameni veniți la cumpărături și unde regulile de protecție sanitară cu greu au putut fi respectate, prefectul a răspuns: ”În continuare, trebuie să apelez la responsabilitatea oamenilor.

Autoritățile singure, doar prin măsuri de control și de prevenție, nu pot face totul. Apelez la solidaritatea oamenilor. Trebuie ca și noi să ne schimbăm un pic comportamentul, în așa fel încât să evităm partea asta de aglomerare și, practic, de răspândire mai facilă a virusului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *