Ar putea Transnistria să ceară alipirea la Rusia? Șalaru: Nu exclud un asemenea pact. Serviciile sunt informate

Anatol Salaru PS News

Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a comentat la Puterea Știrilor scenariul evocat de un politician de opoziție din Transnistria, potrivit căruia această regiune separatistă din Republica Moldova urmează să ceară în câteva zile alipirea la Rusia.

„Autoritățile încă nu au reacționat, cel puțin public. A făcut un comunicat Biroul pentru Reintegrare, în care le atrage atenția celor din Transnistria de gravitatea unei asemenea decizii și să se gândească foarte bine la consecințele care ar urma. Mai mult, ei au anunțat că au comunicat cu OSCE, cu cancelariile europene despre această situație și sunt sigur că de mai mult timp se vorbește la noi despre acest lucru. Serviciile sunt informate, la fel și cancelariile europene și Uniunea Europeană, Bruxelles-ul, Statele Unite sunt informate de această despre acest von, fiindcă deocamdată rămâne la nivel de zvon. Să ne amintim că au fost mai multe referendumuri organizate de autoritățile din stânga Nistrului în care 90% din populație a votat pentru alipirea la Rusia. Rusia nu a acceptat această solicitare.

Dar acum, în situația în care se vorbește despre un război hibrid mai activ, la alt nivel, pe care urmează să-l întreprindă Rusia în Republica Moldova, eu nu exclud un asemenea pact care ar avea rol doar de destabilizare a situației”, a declarat Anatol Șalaru, în direct la Puterea Știrilor.

„Ucraina este liberă să răspundă și să lichideze această amenințare”

„Autoritățile ucrainene de mai multe ori au anunțat că au dreptul să intervină în Transnistria, de fapt în Republica Moldova, atunci când armata rusă sau armata celor din stânga vor ataca Ucraina. Și atunci Ucraina este liberă să răspundă și să lichideze această amenințare. În această situație puțin probabilă, când Transnistria se va transforma într-o amenințare militară pentru Republica Moldova, dacă ținem cont de declarația președintelui Iohannis, care a declarat că România va depune toate eforturile și va lua toate măsurile necesare pentru a ajuta Republica Moldova, eu cred că România, și pe plan politic și pe plan militar, și pe plan diplomatic, va depune eforturile necesare ca Republica Moldova să primească tot sprijinul necesar pentru a contracara o eventuală provocare din partea transnistreană. Să nu uităm că contingentul militar pe care îl are astăzi Transnistria este limitat, el nu poate să facă față, de exemplu, unui conflict cu Armata Națională a Republicii Moldova.

Cei maxim 2000 de militari ruși care se află pe teritoriu transnistrean nu sunt un pericol nici, pentru Ucraina, nici pentru Republica Moldova, mai ales în condițiile unei izolări totale din partea tuturor, a Ucrainei și a Republicii Moldova. Fiindcă de exemplu, combustibilul pentru armata rusă din Transnistria este adus din România. Sunt firme din Transnistria înregistrate la organele de stat din Republica Moldova, au drept de import, și cumpără din România și duc în Transnistria produse petroliere și le livrează armatei ruse de acolo”, a mai declarat Anatol Șalaru, la Puterea Știrilor.

 

Transnistria ar urma să ceară anexarea la Rusia. „Pe 29 februarie Putin va anunța acest lucru”

 

La congresul așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie, ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă.

Declarația a fost făcută de opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba, citat de INFOTAG, potrivit Deschide.md.

Astfel, Ciorba a atras atenția la faptul că adunarea va avea loc cu o zi înainte de adresarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală. Opozantul transnistrean nu exclude că această directivă de a organiza congresul să fie dată chiar de la Moscova.

Ciorba presupune că în cadrul forumului așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii.

Opozantul consideră că adunarea de la Tiraspol și protestul organizat recent acolo împotriva așa ziselor presiuni economice ale R. Moldova au drept scop să arate că locuitorii din Transnistria sunt împotriva Chișinăului.

„De aici vine și declarația recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Moscova nu va lăsa la greu cetățenii săi din Transnistria”, a mai declarat Ciorba.

El a îndemnat așa zișii deputați ai regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin „pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul R. Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext”.

„Doamna președinte Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat constant cu faptul că Rusia va lovi teritoriul R. Moldova. Dar dumneavoastră nu ați luat în calcul faptul că psihologia actualei conduceri a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu cea a lui Hitler de la sfârșitul anilor 30 ai secolului XX. Tentativele de a împăca indivizi asemeni lui Putin duc la un singur lucru, creșterea apetitului agresorului”, a conchis Ciorba.

Luni, liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelele în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: