Skip to content
Puterea Știrilor Video

”Ar trebui să avem mai mulți parlamentari din diaspora”. Gheorghe Cârciu (DRP): Astăzi avem doi senatori și patru deputați la 8 milioane de români

Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a declarat la Puterea Știrilor că ar trebui mărit numărul de parlamentari din diaspora, pentru că sunt 8 milioane de români care trăiesc peste hotare, iar aceștia sunt reprezentați de doar doi senatori și patru deputați. Oficialul a adăugat că încă nu s-a discutat în PSD despre o eventuală creștere a numărului de parlamentari din diaspora, dar cu siguranță se va discuta acest lucru în campania electorală din 2024.

”Da, ar trebui să avem mai mulți parlamentari din diaspora. Numărul reprezentanților, din punctul meu de vedere, în Parlament pentru diaspora ar trebui să fie în funcție de procentul de participare la vot. Procentul de participare la vot din România și procentul de participare la vot din diaspora. Recensământul e o treabă, procentul de participare e altă treabă și cu siguranță ar trebui să fie reprezentat de mai mulți parlamentari, mai cu seamă pentru faptul că teritoriul este foarte mare. Astăzi avem doi senatori și patru deputați și avem lumea întreagă. Având în vedere că avem aproximativ 8 milioane (de români care trăiesc peste hotare n.r.) – și nu discutăm de 8 milioane, aici discutăm de aproape 12 milioane, pentru că avem și comunitățile istorice din jurul granițelor care sunt tot români și nu sunt reprezentați de aceiași parlamentari – se pot face calcule și eu sunt de acord că trebuie să fie mai mulți reprezentanți diaspora în Parlament, cu siguranță”, a declarat secretarul de stat la „Puterea Știrilor”.

De asemenea, Gheorghe Cârciu a precizat că PSD este deschis unei discuții pentru creșterea numărului de parlamentari din diaspora.

”Sincer, nu am discutat acest lucru în partid, dar cred că Partidul Social Democrat este deschis unei asemenea discuții. Eu sunt președintele PSD diaspora, dar astăzi reprezint Guvernul României și noi facem altceva. Susținem românii în afara granițelor prin proiecte care țin de Guvernul României, nu de Partidul Social Democrat. În campania electorală din 2024 putem discuta despre ce putem face în plus pentru românii din afară, dar deocamdată ne concentrăm pe guvernare, pentru că trebuie să guverneze cineva”, a mai spus secretarul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *