Skip to content
Politică

Arabia Saudită admite că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Turcia

Autorităţile din Arabia Saudită au recunoscut că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul şi au anunţat că doi înalţi oficiali au fost concediaţi în urma incidentului care a provocat o criză internaţională şi relaţii tensionate între Riyad şi Occident, transmite reuters.com.

Procurorul public din Arabia Saudită a anunţat într-un comunicat că între Khashoggi şi oamenii care l-au întâlnit în consulat a izbucnit o luptă care a dus la moartea acestuia.

„Investigaţiile sunt încă în desfăşurare şi 18 cetăţeni saudiţi au fost arestaţi”, se arată în comunicatul transmis de presa de stat saudită, adăugând că un consilier regal, Saud al-Qahtani, şi şeful serviciului de informaţii, Ahmed Asiri, au fost concediaţi din funcţiile lor.

Jamal Khashoggi, un critic al Prinţului Mohammed bin Salman, a dispărut după ce a intrat în consulat pe 2 octombrie pentru a obţine documentele necesare pentru a se căsători.

Oficialii turci au declarat că ei sunt de părere că jurnalistul a fost ucis în clădire. Arabia Saudită a negat anterior acuzaţiile şi a spus că Khashoggi a părăsit clădirea la scurt timp după aceea.

Dispariţia lui Khashoggi, rezident american şi corespondent la Washington Post, a tensionat relaţiile dintre Arabia Saudită şi aliaţii occidentali. Aliaţii arabi s-au adunat în sprijinul Riyadului, dar presiunile occidentale s-au intensificat la adresa Arabiei Saudite pentru a oferi răspunsuri convingătoare.

Înainte de anunţurile saudite, preşedintele american Donald Trump a declarat că ar putea considera impunerea de sancţiuni împotriva Arabiei Saudite în legătură cu dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, subliniind importanţa relaţiei SUA-Arabia Saudită.

Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o „ficţiune”, afirmă sir John Sawers, fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6). În cadrul unui interviu acordat pentru CNN, John Brennan, fost director al CIA, era de aceași părere, precizând că acest asasinat nu se putea realiza fără acceptul prințului moștenitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *