Skip to content
Arad Știri locale

Arad: Candidatul PNL, viceprimar în Zăbrani, a câştigat postul de primar

Inquam Photos / Octav Ganea

Candidatul PNL pentru postul de primar în comuna Zăbrani, viceprimarul Dănuţ Codrean, a câştigat alegerile locale parţiale organizate duminică, conform rezultatelor finale.

Preşedintele Biroului de Circumscripţie Comunală 74 Zăbrani, judecătorul Cosmin Branc, a declarat luni că votul s-a desfăşurat fără incidente.

Potrivit sursei citate, cele 1.853 voturi valabil exprimate sunt împărţite astfel: Dănuţ Codrean (PNL) – 829 voturi, Florin Lazăr (USR) – 622 voturi, Cătălin Crişan (AUR) – 324 voturi, Florin Oltean (PSD) – 64 voturi şi Viorica Moldovan (PMP) – 14 voturi.

Dănuţ Codrean era viceprimar de 11 ani în comună, iar din luna ianuarie avea şi atribuţiile de primar, după ce fostul primar, Marian Toader (PNL), a fost condamnat definitiv la închisoare.

La alegerile de la Zăbrani au fost aşteptaţi la urne aproximativ 3.700 de localnici, însă doar jumătate au votat. Pentru ei au fost organizate patru secţii de votare, informează agerpres.ro.

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, alegerile locale parţiale s-au desfăşurat „fără incidente deosebite în ceea ce priveşte asigurarea ordinii publice”.

În urma verificărilor, a fost constatată o contravenţie, fiind aplicată o amendă în cazul unui bărbat din Zăbrani care s-a deplasat în cursul zilei votului cu un autoturism având aplicate sigla şi numele unui partid politic.

Funcţia de primar al comunei Zăbrani a rămas vacantă după ce Marian Toader a fost condamnat definitiv la 4 ani şi 4 luni de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi de spălare de bani, în legătură cu obţinerea fără drept a unor fonduri europene.

Sentinţa definitivă a fost pronunţată în 28 ianuarie 2021, de Curtea de Apel Timişoara, după ce prima instanţă l-a condamnat pe edil, în martie 2020, la patru ani de închisoare.

În decembrie 2015, DNA anunţa că, în perioada 2010 – 2014, Radu Viorel Popa, reprezentant al firmelor Belle Fruct şi Best New Mill, şi Marian Toader, primar al comunei Zăbrani, au constituit un grup infracţional la care au aderat ulterior şi Jean Cîrja şi Valer Pop, reprezentanţii unor firme, în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri europene.

Valoarea totală a sumelor de bani încasate pe nedrept de firma administrată de inculpatul Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 13.666.917 lei (circa 3 milioane euro, la acea dată – n.r.) reprezentând valoarea sprijinului financiar nerambursabil pentru două campanii agricole„, menţiona un comunicat DNA emis în perioada respectivă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *