Skip to content
Arad Știri locale

Arad: Peste 1.300 de unităţi de plasmă recoltate în județ

Sute de arădeni, unii de mai multe ori, au donat plasmă convalescentă pentru a-şi ajuta semenii bolnavi de Covid.

Anul trecut, în primăvară, studiile arătau faptul că plasma recoltată de la pacienţii care au avut Covid-19 şi s-au vindecat poate ajuta alţi pacienţi, aflaţi pe patul de spital şi care suferă de aceeaşi boală. Imediat după ce Ministerul Sănătăţii a publicat protocolul de recoltare şi transfuzie a plasmei convalescente către pacienţii suferinzi, Centrul de Transfuzie Sanguină Arad (CTS) a intrat în programul naţional şi a început să strângă plasmă de la arădenii care au fost infectaţi cu SARS-Cov 2 şi s-au vindecat.

Laura Păcurariu, directorul Centrului de Transfuzie, a declarat faptul că, din 5 mai 2020, de când a avut loc prima procedură de donare de la bolnavi vindecaţi de Covid-19, şi până în prezent, s-au efectuat în CTS Arad 574 de donări. Din acestea, 407 au fost plasmafareze (doar colectare a plasmei convalescente), iar 167 au fost donări de sânge total (din care se extrage plasma, dar şi alte elemente necesare în tratamentul bolnavilor). „În total, au fost recoltate 1.335 de unităţi de plasmă”, a spus Laura Păcurariu.

Numai că, potrivit protocolului, toate dozele au trebuit să treacă printr-un set de analize, la Bucureşti, înainte să fie folosite. Şi tot acelaşi protocol mai spune că unităţile de plasmă pot fi trimise la orice spital din ţară, oriunde este nevoie de ele, indiferent de judeţul în care au fost recoltate. Drept urmare, directorul CTS Arad ne-a informat asupra faptului că, din numărul total de unităţi, 426 au ajuns la Spitalul Judeţean Arad, iar 186 la alte spitale din ţară. Cum rămâne cu diferenţa de unităţi de plasmă? „Un număr de 300 de unități au avut titrul de anticorpi sub 1/80 și nu s-au încadrat pentru a fi distribuite bolnavilor de Covid. Restul unităților așteaptă rezultatele tuturor testelor necesare în vederea validării”, a declarat Laura Păcurariu. Aici mai trebuie precizat faptul că, la rândul său, Spitalul Judeţean Arad a primit de la alte centre de transfuzie din ţară 107 unităţi conforme de plasmă, dedicate bolnavilor Covid-19.

Se pare că arădenii sunt tot mai dispuşi să doneze plasmă convalescentă pentru a-şi ajuta semenii aflaţi pe paturile de spital. Din numărul total de recoltări pe care l-am precizat mai sus, 185 au avut loc numai în prima lună şi jumătate a anului 2021. 120 de recoltări au fost realizate prin plasmafareze, iar 65 au au fost donări de sânge integral, obţinându-se 420 de unităţi de plasmă, informează aradon.ro.

Cele mai recente studii arată că, de fapt, plasma convalescentă nu ajută absolut deloc pacienţii în stare gravă. Iar protocolul întocmit de Ministerul Sănătăţii indică faptul că doar aceşti pacienţi pot beneficia de transfuzia de plasmă. În schimb, aceeaşi plasmă convalescentă ar fi benefică pentru pacienţii aflaţi în fazele iniţiale ale bolii. Drept urmare, medicul arădean Adrian Wiener a solicitat modificarea protocolului şi folosirea plasmei în cazurile în care chiar ajută la tratarea Covid-19.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *