Skip to content
Arad Știri locale

Arad: Peste 2.000 de oameni şi-au pierdut locul de muncă. Şomajul a crescut în judeţ cu 1,2%

Youtube Youtube

Piața muncii s-a resimțit puternic după primul val al pandemiei. Începând cu luna martie au apărut primele notificări făcute de angajatori privind concedierile colective și deși se spera că previziunile sumbre nu se vor adeveri, la final de septembrie, cifrele confirmă că o bună parte dintre concedieri s-au și realizat.

2.401 arădeni au rămas fără un loc de muncă în perioada martie – septembrie a acestui an, după ce firmele pentru care lucrau au decis să apeleze la concedieri colective. Cele mai multe concedieri au fost făcute în sectorul fabricării de autovehicule de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor – cod CAEN 29. Din cele 2.401 concedieri, 1.357 i-au vizat pe arădenii din acest sector de activitate. Au urmat sute de disponibilizări în confecții – CAEN 14: fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 605 și alte 266 de concedieri a arădenilor din industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații – CAEN 25. Restul disponibilizărilor au fost în următoarele sectoare de activitate: fabricarea produselor de cauciuc și mase plastice – 83, fabricarea altor produse din minerale nemetalice – 14, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente – 32, fabricarea de mobilă – 37 și lucrări speciale de construcții – 7.

Situația prezentată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad arată că din totalul de 2.965 de disponibilizări programate de angajatori, 2.401 au fost și efectuate. Aceste disponibilizări s-au resimțit și în numărul total de șomeri din județ. „În perioada martie-octombrie 2020 au fost notificate disponibilizări colective pentru un număr de 2.965 persoane. Pentru perioada martie-septembrie 2020, conform declarațiilor unice transmise de angajatorii care au notificat disponibilizări colective, au fost efectiv concediate 2.401 persoane. Pentru perioada următoare, până în ianuarie 2021, a fost notificată o disponibilizare colectivă în cadrul unei companii cu cod CAEN 25, pentru un număr de 28 persoane”, a transmis pentru aradon.ro directorul AJOFM Arad, Marinel Henteș.

În ceea ce privește situația șomajului din județ, rata șomajului la finele lunii septembrie a fost de 2,23% – ceea ce însemnă un total de 4.772 șomeri, din care indemnizați 2.800 și neindemnizați 1.972. Comparativ cu luna august a acestui an a existat o ușoară scădere a numărului de șomeri, în august stocul de persoane fără un loc de muncă din evidențele AJOFM fiind de 4.798. Față de anul trecut, însă, în aceeași perioadă Aradul are cu peste 1.500 mai mulți șomeri (în august 2019 fiind în evidențe 3.165 de persoane). Mai mult, de la începutul pandemiei, din luna martie, și până în prezent șomajul din Arad a crescut cu 1,2 puncte procentuale. Dacă în martie Aradul era unul dintre județele cu un șomaj extrem de scăzut – 1,04%, la sfârșitul lui septembrie șomajul a ajuns la 2,23%.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *