Skip to content
Arad Știri locale

Arad: Trei școli cu niciun elev de 5 la Evaluarea Naţională

Inquam Photos / George Calin

În trei dintre cele 128 de școli în care s-a susținut Evaluarea Națională niciun elev nu a reușit să obțină medie mai mare de cinci. Alte nouă unități de învățământ din județ se află la polul opus: nu au candidați care să fi avut medii mai mici de cea „de trecere”

Sâmbătă au fost publicate rezultatele finale ale Examenului de Evaluare Națională a absolvenților clasei a VIII-a. La Arad nu s-au schimbat foarte multe în ceea ce privește procentul elevilor care au avut medii mai mari de cinci. 73% dintre candidații arădeni care au fost prezenți în sălile de examen au reușit să aibă medie „de trecere”. Calculând, însă, procentul mediilor mai mari de 5 din numărul tuturor elevilor înscriși la examen, situația este mai neplăcută: 65.96%. Însă oficial procentajul se calculează din numărul de elevi prezenți, astfel că Aradul apare pe hartă cu 73% promovare, cam la același nivel cu Harghita (73.3%), Covasna (73.3%) sau Constanța (72.2%), însă mai jos decât județe precum Bacău (75%), Dolj (74.7%) sau Olt (77%).

" "
" "

Transformând procentele în cifre, aflăm că din cei 3.590 de elevi arădeni înscriși la examen, 345 au absentat, iar din cei 3.245 prezenți în săli, 2.368 au avut medii finale mai mari de 5. Pe 877 de absolvenți de clasa a VIII-a din Arad, cei opt ani de școală nu par a îi fi ajutat nici măcar să deprindă cunoștințe minime în ceea ce privește Limba și literatura română sau Matematica, scrie aradon.ro.

Școlile din județ cu cele mai slabe rezultate au fost Școala Gimnazială Vânători – unde din 26 de înscriși au fost prezenți șase, însă nu a fost nicio medie mai mare de 5, Școala Gimnazială Nr.2 din Curtici – unde din șapte înscriși au fost prezenți trei, dintre care doi au avut media 1, iar cel de-al treilea a avut media 1.32, respectiv Școala Gimnazială „Gheorghe Groza” din Moneasa, unde singurul candidat înscris a ales să absenteze.

De asemenea, la școlile gimnaziale din Șilindia, Sânmartin, Grăniceri, „Ilarion Felea” Arad și la Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad, câte un singur candidat a reușit să aibă media mai mare de 5. În total sunt 67 de unități de învățământ în care mai puțin de zece elevi au reușit să treacă de examenul de capacitate cu brio și să obțină medii „de trecere”. În unele dintre aceste școli, însă, chiar dacă numărul de medii mai mari de cinci este mic, procentual acesta „cântărește” mult. Asta deoarece în 67 de unități de învățământ din județul Arad au fost mai puțin de zece absolvenți de gimnaziu. La Moneasa, de pildă, a fost unul singur, în timp ce Școala din Peregu Mare a avut doi absolvenți. În aceeași situație sunt și școlile gimnaziale din Livada, Șilindia, Mailat, Drauț, Căpâlnaș, Șofronea, Zimandu Nou, Zărand, Tauț, Dieci, Cărand, Hălmăgel, Șiclău, Iacobini, Vârfurile, Gurba, Dezna, Zerind, Petriș sau Birchiș, unde mai puțin de zece elevi au terminat clasa a VIII-a anul acesta.

Performanță în mediul rural

Cu toate astea, în undele dintre aceste școli se face performanță. Elevii silitori și profesorii implicați par să își spună cuvântul. La Școala Gimnazială „Sabin Drăgoi” din Petriș, din cei 9 candidați înscriși, unul singur a avut media mai mică de 5 – 4.35, în timp ce primul pe listă a fost un elev cu media 9.15. La Școala Gimnazială din Vârfurile au fost nouă absolvenți de clasa a VIII-a care au fost înscriși la examen. Toți au fost prezenți în sala de examen, iar la final nimeni nu a avut medie mai mică de cinci, cea mai mică medie din școală fiind 5,35, iar cea mai mare 9.42.

Fără candidați „picați”

În fapt, școala din Vârfurile este una dintre cele nouă unități de învățământ în care niciun elev nu a avut medie mai mică de cinci. Alături de școala din Vârfurile, în această categorie intră Școala Gimnazială „Mora Ferenc” din Zimandu Nou – ultima medie 5.01, prima medie 7.43, Școala Gimnazială Drauț – ultima medie 5.45, prima medie 7.92, Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad – ultima medie 5.82, prima medie 9.75, Școala Gimnazială Gurba – ultima medie 5.97, prima medie 8.47, Școala Gimnazială Peregu Mare – ultima medie 6.7, prima medie 8.47, Școala Gimnazială Șilindia – o singură medie – 6.8, Școala Gimnazială Livada – ultima medie 6.95, prima medie 8.2, respectiv Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad, cu ultima medie 7.47 și prima medie 10.

Cele mai mari școli

La „Moise”, din cei 90 de elevi înscriși și prezenți la examen, toți au reușit să treacă cu brio. Trei dintre candidați au avut media zece. O altă medie de zece a fost înregistrată la Colegiul Național „Vasile Goldiș”. Aici, din 84 de candidați, 79 au reușit să aibă media mai mare de 5, cea mai mică medie fiind 1.75. Și la Liceul Național de Informatică „s-a înscris” o medie de zece. Fiind a doua cea mai mare școală gimnazială din județ, LNI a avut 126 de absolvenți de clasa a VIII-a înscriși la examen, toți fiind și prezenți. Dintre aceștia, doar patru au avut medii mai mici de 5, cea mai mică fiind 2.97. Cei mai mulți absolvenți de gimnaziu au fost la Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad – 130. Dintre aceștia, însă, doar 117 s-au prezentat la examen. Mediile de aici au fost între 3.10 și 9.62. La polul opus față de școlile în care cele mai mari medii au fost 10 se află școlile din Moneasa, Curtici (Gimnazială Nr.2) și Vânători, unde cele mai mari medii au fost 1.32 și 3.42.

Sub media pe țară

Cu toate că există școli în care niciun candidat nu a obținut medie de trecere, situația de anul acesta este mai bună decât cea de anul trecut, când doar 68.13% dintre candidați obținuseră medii mai mari de 5. Suntem, totuși, sub media națională – de 76.2%, și sub vecinii noștri. În Bihor au obținut medii mai mari de 5 75.1% dintre candidați, în Alba 79.6%, în Hunedoara 75.7%, iar în Timiș 76.6%. Cele mai mari procente au fost în Cluj – 88.7%, București – 87.7% și Brăila – 86%, iar cele mai mici în Botoșani – 67.8%, Teleorman – 63.3% și Giurgiu.

Note crescute după contestații

209 absolvenți de gimnaziu din Arad au depus contestații când și-au aflat primele note obținute la examenul de Evaluare Națională. 118 au fost nemulțumiți de nota la Limba și literatura română, 88 de cea la Matematică, iar alții 3 de nota de la Limba și literatura maternă. Inspectoratul Școlar Județean Arad nu a transmis încă o situație clară a mediilor – câte au crescut și câte au scăzut ca urmare a reevaluării lucrărilor. Totuși, am observat cazuri în care notele au crescut cu câte 85 de sutimi, 90 de sutimi, sau chiar cu un punct întreg. Un candidat de la Școala Gimnazială „Regina Maria”, de pildă, și-a contestat nota la Română, iar după contestații aceasta a crescut de la 7.6 la 8.5. Un elev de la Școala Gimnazială „Aurel Sebeșan” din Felnac și unul de la Liceul Național de Informativă au avut nota la Limba și literatura română crescută cu câte un punct după contestații, primul de la 6.6 la 7.6, iar celălalt de la 7.8 la 8.8. Alții n-au fost la fel de norocoși: un elev de la Școala Gimnazială Zărand, care avusese nota 9.20 la Limba și literatura română, însă s-a simțit nedreptăți, așa că a contestat nota. Doar că după reevaluarea lucrării, profesorii corectori l-au notat cu 40 de sutimi mai puțin decât inițial, astfel că i-a rămas ca notă finală 8.80.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *