Skip to content
Arad Știri locale

Arad: Un milion de euro pentru reproiectarea bulevardului

aradon

Municipalitatea arădeană a lansat licitația pentru servicii de elaborare a documentațiilor tehnico-economice pentru obiectivul de investiții „Remodelarea Bulevardului Revoluției”, potrivit aradon.ro.

4,9 milioane de lei, sau aproximativ un milion de euro fără TVA, are de gând să plătească Primăria Municipiului Arad pentru serviciile de proiectare și pentru asistența tehnică din partea proiectantului necesare proiectului de „remodelare” a bulevardului principal din oraș. În urmă cu doi ani, în ianuarie2018, primăria lansa licitația pentru întocmirea DALI-ului necesar reconfigurării și modernizării bulevardului. Acum, municipalitatea va da aproximativ un milion de euro pentru proiectarea „remodelării” arterei principale. Proiectul vizează bulevardul Revoluției și Piața Avram Iancu, până la intersecția cu străzile Gheorghe Lazăr și Grigore Alexandrescu.

Conform notei conceptuale ce însoțește licitația publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, câștigătorul licitației va trebui să întocmească un proiect care să prevadă, printre altele, „reconfigurarea zonei pietonale – pietonizare completă pe traseul Bulevardul Revoluției (partea stângă) delimitat de intersecțiile cu străzile A.D.Xenopol, 1 Decembrie 1918, Unirii, N.Bălcescu, Gheorghe Lazăr, Tribunul Dobra și Mețianu. Se va interzice parcarea pe partea carosabilă a Bulevardului Revoluției, pe ambele sensuri de mers, între Piața Revoluției (din fața Primăriei – n.r.) și Piața Avram Iancu. De asemenea, se va reglementa și/sau interzice traversarea traficului auto între strada Horea spre strada A.D.Xenopol”.

Două pasaje subterane

Piața Avram Iancu va fi și ea pietonală, urmând să se construiască două pasaje subterane: unul cu intrare din dreptul străzii Vasile Goldiș și ieșire în strada Grigore Alexandrescu, iar celălalt cu intrarea de pe Tribunul Dobra, cu două ieșiri – una spre strada Nicolae Bălcescu (podul Decebal), iar cealaltă spre Podgoria, după intersecția bulevardului cu strada Romul Veliciu (în fața Primăriei). Acesta din urmă ar permite transformarea zonei dintre străzile A.D.Xenopol și Gheorghe Lazăr în zonă pietonală.

„Prin realizarea celor două pasaje se va obține separarea fluxurilor de trafic, respectiv se va disipa traficul auto, permițând fluența transportului în comun, prin reducerea duratei de transport datorită reducerii numărului de intersecții cu benzile de transport auto și a semafoarelor”, se arată în nota conceptuală.

Proiectantul va trebui să prevadă și piste de biciclete, trotuare pavate cu piatră naturală aranjată„sub diferite modele cromatice”, dar și implementarea unui sistem integrat inteligent de management al traficului, care să acorde prioritate de trecere vehiculelor de transport public. În ceea ce privește liniile și stațiile de tramvai de pe traseu, acestea vor rămâne neschimbate.

Licitația

Revenind la licitația publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, trebuie menționat că ofertele sunt așteptate până pe data de 8 februarie 2021. Spre deosebire de majoritatea licitațiilor, aici câștigătoare nu va fi oferta cu cel mai bun preț, ci cea care propune cel mai bun raport calitate-preț. Componenta tehnică, adică experiența personalului desemnat pentru executarea contractului, va cântări 60% din totalul punctajului, în timp ce oferta financiară va cântări doar 40%. Termenul de realizare a proiectului este de 5 luni de la data ordinului de începere emis de primărie.

Costul întregului proiect

Dacă suma pe care municipalitatea este dispusă să o plătească pentru proiectare pare mare, cea pe care estimează că o va cheltui pentru execuția întregului proiect este de-a dreptul uriașă: 143,7 milioane de lei cu TVA, adică aproape 30 de milioane de euro. Nu se cunoaște încă sursa de finanțare pe care primăria intenționează să o folosească, însă cele mai plauzibile sunt fondurile europene ori…un nou împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *