Skip to content
Societate

Arafat, despre salvarea oilor din nava răsturnată: Operaţiunile au decurs greu pentru că este o singură cale de acces în navă

" "

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că operaţiunile pentru salvarea oilor de pe nava răsturnată în Portul Midia au decurs foarte greu pentru că era o singură cale de acces în ambarcaţiune şi după ce a fost obţinut acordul armatorului vor fi realizate decupaje în peretele vaporului pentru a fi create şi alte zone de acces. Până în prezent, autorităţile au salvat 75 de oi din cele peste 14.000 aflate pe nava răsturnată, potrivit news.ro.

Raed Arafat a fost prezent, marţi seara, în Portul Midia, pentru a vedea cum decurg operaţiunile de salvare a animalelor de pe nava răsturnată.
„Astăzi au fost salvate 26 de oi, numărul total al animalelor salvate a fost de 75 până acum. Operaţiunile au decurs foarte greu pentru că este o singură cale de acces în navă şi până astăzi după masă nu s-a primit acordul armatorului, înţeleg că asta e procedura, să fie realizate unele decupaje în perete ca să avem şi alt acces în navă. Având în vedere că s-a primit acest acord şi garanţia că vor suporta cheltuielile, urmează să se facă în cursul acestei nopţi decupaje în peretele navei ca să poată să se intre din mai multe puncte şi să salvăm şi mai multe animale, câte putem să salvăm în condiţiile în care vremea, marea ne permit acest lucru”, a explicat şeful DSU.
El a precizat că în următoarele zile o firmă va readuce nava în poziţie normală şi aceasta va fi atunci curăţată de animalele moarte.
„Urmează în următoarele zile o firmă care după acordul armatorului va realiza readucerea navei în poziţia normală şi după asta curăţirea navei de cadavre, de animalele moarte şi incinerarea lor. Cadavrele care sunt scoase şi acum, de mâine o să înceapă am înţeles incinerarea lor şi în seara asta şi mâine şi poimâine cât ne permite vremea şi situaţia vom continua cu operaţiunile de salvare a animalelor. De la Direcţia Sanitar Veterinară preşedintele pe ţară urmează să ajungă în seara asta, iar astăzi s-a luat decizia de a pune un număr de medici veterinari pe fiecare tură, adică în 12 ore să avem, pe următoare trei zile, 4-5 medici veterinari care vor lucra în diferite puncte unde sunt scoase animalele pentru că unele au fost sedate, trebuie urmărite şi apoi trebuie duse undeva unde să fie în siguranţă”, a mai afirmat Raed Arafat.
Directorul Autorităţii Navale Române, Alexandru Mezei, a spus că de siguranţa navei comandatul este singurul răspunzător.
Nu există ca să fi dat o autoritate un ordin unui comandant de navă să plece din dană, nu există competenţe şi nu are nimeni competenţe. De siguranţa navei şi a navigaţiei se ocupă domnul comandant şi este în totalitate răspunzător”, a spus directorul ANR.
El a menţionat că nava respectivă a plecat cu gradul 3 de înclinare, existând posibilitatea să fi fost încărcată prost.
„Există posibilitatea ca nava să fi fost încărcată prost. Dacă nava a fost încărcată prost şi cu o înălţime metacentrică mică, atunci nava se afla cu o stabilitate uşor la zero sau negativă moment în care absolut orice forţă care intervine asupra ei, o poate înclina mai mult până la o răsturnare, lucru care s-a şi întâmplat”, a mai declarat Mezei.
O navă cu 22 de membri ai echipajului, care avea la bord 14.600 de oi, s-a răsturnat duminică, în jurul prânzului, în Portul Midia. Toate persoanele aflate la bord au fost salvate. Toţi marinarii de la bord sunt sirieni, iar nava trebuia să ajungă în Libia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *