Skip to content
Sănătate

Arafat explică aglomeraţia de la centrele de vaccinare: E doar o chestiune de timp până vom avea un număr foarte mare de oameni vaccinați

Inquam Photos/Octav Ganea

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului de Situații de Urgență, a explicat, marți, la B1 TV, că niciodată campania de vaccinare anti-COVID-19 nu a presupus vaccinarea tuturor doritorilor în prima zi, pentru că „este clar că acest lucru este imposibil”, însă s-a arătat de părere că este doar o chestiune de timp până când vom avea în România „un număr foarte mare de oameni vaccinați”.

Şeful DSU a spus că, la nivel european, vor primi undă verde și alte seruri, precum cel de la AstraZeneca, care probabil fi autorizat „până la sfârșitul acestei luni”.

Este foarte bine că există dorință de vaccinare. Vaccinarea niciodată n-a însemnat că vom vaccina pe toți în prima zi. Este clar că acest lucru este imposibil. Faptul că există dorință de a se vaccina este un lucru pozitiv, pentru că, cum zicea premierul înainte, noi trebuie să atingem o cifră importantă de 10 milioane de persoane vaccinate ca să putem să revenim cât mai aproape de normalitate și să intrăm în normalitate în final, prin faptul că o mare parte din populație care e eligibilă pentru vaccinare să fie vaccinată.

Faptul că toată lumea vrea în prima zi este absolut clar că este imposibil, dar bineînțeles există centre, există capacitate în creștere, există bineînțeles, ca peste tot, anumite probleme, vin mai puțin doze într-un anumit moment pentru că fabrica anunță că vrea să își crească capacitatea de fabricație, dar între timp apar celelalte vaccinuri autorizate pe lângă cele două vaccinuri, Moderna și Pfizer”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU a amintit că UE a perfectat înțelegeri cu mai multe companii producătoare de vaccinuri, „deci de la fiecare există o cantitate care urmează să fie livrată către țările membre ale Uniunii Europene”. „Mai apare cel de la AstraZeneca probabil până la sfârșitul acestei luni. Mai este cel de la Johnson & Johnson. Uniunea Europeană a contractat mai multe companii, deci de la fiecare există o cantitate care urmează să fie livrată către țările membre ale Uniunii Europene.

România a mai contractat suplimentar doze – și ați auzit înainte zicând domnul prim-ministru. Deci, din punctul meu de vedere, este doar o chestiune de timp până avem un număr foarte mare de oameni vaccinați, iar capacitatea crește. Ați văzut că exact asta se observă. Dacă s-a început cu câteva mii pe zi, după care 12.000, 14.000, acum am ajuns la aproape 30.000 pe zi”, a adăugat secretarul de stat.

De la debutul campaniei de vaccinare și până marți, 19 ianuarie, ora 17, în România au fost administrate 270.046 de doze de vaccin anti-COVID-19 la un număr de 267.424 de persoane, dintre care 2.622 au primit deja și doza de rapel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *