Skip to content
Politică

Arafat: In Romania nu se impune introducerea screening-ului pentru cei care vin din zonele afectate de Ebola

Raed Arafat, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne,  a declarat sambata ca in Romania nu se impune, in acest moment, introducerea screeningului la intrarea in tara a persoanelor care vin din zonele afectate de virusul Ebola.

„Dupa intalnirile care au avut loc inclusiv la Comisia Europeana s-a hotarat ca obligativitatea introducerii de screening la intrare este la latitudinea fiecarei tari. Sunt tari europene care au luat decizia, dar sunt tarile europene in care vin avioane directe, zilnic sau saptamanal, din Africa. O tara cum este Romania nu are nicio justificare sa puna screening la intrare la acest moment, dar noi aflam cand vin cetatenidin tarile respective, care oricum trec prin primul filtru, daca vin prin Franta sau prin Turcia, de exemplu. Cand ajung la noi, ii luam in monitorizare”, a declarat Arafat, potrivit Agerpres.

Acesta a adaugat ca perioada de monitorizare dureaza 21 de zile, cat este perioada de incubatie a virusului.

„Cu cat nu este simptomatic, nu este contagios. Directiile de sanatate publica iau persoana in monitorizare si se calculeaza de cand a plecat persoana din tara care este endemica, trebuie sa treaca 21 de zile, cat dureaza perioada de incubatie. In aceste 21 de zile, daca dezvolta simptome persoana respectiva, atunci este automat izolata si se aplica procedura, se fac testarile (…). Daca in cele 21 de zile persoana nu prezinta niciun simptom, inseamna ca nu are nicio problema”, a precizat secretarul de stat.

Arafat a precizat ca in cazul celor care vin pe nave care acosteaza in porturile romanesti, procedura este diferita.

„Ei petrec un anumit timp pe mare, asa ca ei, daca au plecat de exemplu astazi si fac 15 zile si ajung in portul Constanta, sa zicem, atunci Directia de Sanatate Publica ii verifica pe toti inca odata, pentru ca au petrecut 15 zile pe vas. Daca cineva prezinta simptome, automat persoana respectiva este izolata si restul persoanelor care prezinta simptome intra sub monitorizare”, a explicat Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *