Skip to content
Politică

Arafat se arată ultragiat de panourile cu mesaje antivaccinare: Sunt un atentat la sănătatea publică

teotrandafir.com

Secretarul de Stat Raed Arafat spune că au apărut în mai multe oraşe din ţară panouri publicitare cu mesaje împotriva vaccinării, o problemă des discutată în ultima vreme.

Astfel, pe panourile menţionate de Raed Arafat, se pot citi mesaje precum: „Vaccinurile nu sunt sigure! Citeşte prospectele! Informează-te! Cunoaşte riscurile”. Despre aceste lozinci, Secretarul consideră că sunt „un atentat la sănătatea publică” şi „subminează toate eforturile din ultimele luni prin care se încearcă creşterea numărului copiilor vaccinaţi în România şi prevenirea tragediilor precum cele din ultima perioadă cauzate de rujeolă, care a avut efectele cele mai grave asupra copiilor nevaccinaţi”, scrie News.ro.

Mai mult decât atât, Raed Arafat afirmă că acest gen de mesaje au apărut în Braşov, în Cluj şi în Iaşi şi sunt o tentativă de dezinformare: „Acest panou publicitar a apărut la Braşov acum două zile. Panouri similare au apărut la Iaşi şi Cluj. Înţeleg că este o campanie de “informare”, sau mai bine zis de DEZINFORMARE, asupra faptului că vaccinurile nu sunt sigure. Oare lipsa vaccinării este mai sigură? Celor care încearcă prin orice metodă să transmită omului de rând că vaccinurile nu sunt sigure le spun că lipsa vaccinării poate ucide chiar, sau cel puţin să lase copilul cu invaliditate pe viaţă. Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat cu copiii afectaţi de rujeolă. Lipsă vaccinării a fost unul din cauzele principale a formei grave a bolii la copiii nevaccinaţi şi a decesului unora dintre ei”.

Arafat consideră că deşi poate înţelege bunele intenţii ale campaniei (de a îi face pe cetăţeni să se informeze), mesajul este unul greşit şi nefondat ştinţifiic, dar şi că vine să submineze toate eforturile din ultimele luni prin care se încearcă creşterea numărului copiilor vaccinaţi în România şi prevenirea tragediilor precum cele cauzate de rujeolă din ultima perioadă: „Se vrea să se spună că oamenii au dreptul la informare şi la liberă alegere, un aspect cu care sunt total de acord, se vrea să ne convingă că afişul transmite un mesaj echilibrat prin care se cere populaţiei să citească prospectul şi să intre pe un site de informare…sau mai bine zis, cel puţin din punctul meu de vedere, ca medic, de dezinformare. Însă primul mesaj care rămâne în mentalul celui care citeşte este cel din primul punct şi care afirmă că vaccinurile nu sunt sigure, o afirmaţie care nu are nici un fundament ştiinţific şi care alcătuieşte mesajul principal al campaniei (…) Mai vrea cineva să vadă copii mutilaţi în urma poliomielitei? Sau mai vrea cineva să reapară o boală precum variola? (…) Cei care concep astfel de campanii, foarte bine gândite de altfel, trebuie să fie responsabilizaţi, din punctul meu de vedere, cel puţin aducându-i la o dezbatere adevărată în faţa publicului, având prezenţi experţii adevăraţi în domeniul bolilor infecţioase şi al epidemiologiei ca să explice cum stau lucrurile şi cu ce se joacă în final – cu viaţa copiilor şi cu siguranţa populaţiei”, a declarat secretarul de stat, conform News.ro.

În încheiere, Raed Arafat a adăugat că acest gen de mesaje ar trebui îndepărtate, reprezentând un atentat la sănătatea publică.

„Internetul este plin de astfel de păreri, însă cine accesează aceste păreri pe internet găseşte şi alte informaţii şi discuţii despre această temă. Cei care citesc acest afiş rămân cu mesajul iniţial şi nu ştim câţi dintre ei vor mai accesa alte surse de informare, iar lipsa sursei informaţiei principale din afiş poate avea efectul dorit lăsând cititorului impresia că este un afiş scris din partea unei autorităţi, şi nu neapărat din partea unui ONG sau al unui grup de persoane cu o anumită convingere”, explică medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *