Skip to content
Societate

Arafat, semnal de alarmă: Certificatul verde și anumite restricții sunt extrem de necesare pentru a preveni o nouă catastrofă

Inquam Photos/Octav Ganea

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat că certificatul verde este o metodă prin care se limitează răspândirea bolii, în contextul vizitei în România a comisarului european pentru piața internă, Thierry Breton.

Vaccinul a fost pus la dispoziția tuturor țărilor membre prin acchiziție centralizată, prin solidaritate, prin toate mecanismele posibile, astfel încât orice cetățean european să poată să acceseze această soluție fără limită și fără să fie condiționat.

România a fost printre țările care a pus la dispoziția populației această soluție încă de la început și care a fost în fruntea țărilor europene în prima fază a vaccinării și la acest moment vedem o situație care, cum a zis și domnul comisar, care necesită o acțiune imediată, având în vedere mai ales previziunile Organizației Mondiale a Sănătății – nu doar despre UE, dar despre toată regiunea europeană, cu interpretarea că e posibil să se ajungă până la sfâșitul lui februarie la 500.000 de noi decese”, a spus Raed Arafat.

Am văzut ce înseamnă solidaritatea europeană și încă nu pot să spun că am trecut definituiv prin ele. Încă vedem un număr mare în secțiile de trapie intensivă și încă vedem un număr mare de persoane care se îmbolnăvesc. Și vedem foarte clar că marea majoritate a deceselor este în rândul persoanelor nevaccinate”, a explicat şeful DSU.

Certificatul verde este o unealtă, un mecanism, prin care se face o limitare a răspândirii bolii și o protecție a comunității, chiar dacă pentru unele persoane efectele acestui certificat nu sunt unele plăcute. Dar, un cuvânt care tot a fost zis: este, totuși, un lucru temporar, nu permanent. Însă soluțiile temporare trebuie luate și implemenatate cât mai repede ca să prevenim decesele să continue și să prevenim un nou val major care să ducă la un număr mare de decese”, a conchis Raed Arafat, potrivit b1.ro.

Începând din 25 octombrie și pentru următoarele 30 de zile, certificatul verde este necesar pentru accesul în centre comerciale, în hoteluri, inclusiv pentru a ieși din case, după ora 22.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *