Arc peste timp 1972 – 2024: Geoană Sr. – avansat de Ceaușescu, Geoană Jr. – decorat de Stoltenberg

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

În 1972, tatăl lui Mircea Geoană a fost făcut general de către Nicolae Ceaușescu, având încredințată misiunea de sprijinire nețărmurită a politicii marxist-leniniste a partidului și de a apăra patria de dușmanul NATO și de imperialism.

În 2024, Mircea Geoană a fost decorat la sediul din Bruxelles al NATO cu Ordinul NATO „Serviciul Merituos”, ca o recunoaștere a serviciilor sale în cei cinci ani în conducerea alianței. Ce ar fi spus tatăl, despre fiu, la ceremonia din 1972, dacă ar fi văzut în viitor?

Ce ar fi spus fiul despre tată, la ceremonia de azi, dacă ar fi fost întrebat despre trecut? Cine pe cine a dezamăgit/trădat? O familie specială, plasată de ambele laturi ale istoriei, în decurs de jumătate de veac…(B.T.I.)

Potrivit inpolitics.ro, iată ce scria Scînteia – Decembrie 1972:

Solemnitatea înaintării în grad a unor generali și ofițeri superiori
În cursul după-amiezii de joi, la Palatul Consiliului de Stat a avut loc solemnitatea înaintării în grad a unor generali și acordarea gradului de general maior unor colonei din Ministerul Apărării Naționale și din Ministerul de Interne.

La solemnitate au luat parte tovarășii Nicolae Ceaușescu, Ion Gheorghe Maurer, Emil Bodnăraș, Manea Mănescu, Paul Niculescu-Mizil, Gheorghe Pană, Gheorghe Rădulescu, Virgil Trofin, Ion Ioniță, Ion Stănescu, Ion Dincă.

Se aflau, de asemenea, prezenți membri ai conducerii Ministerului Apărării Naționale și Ministerului de Interne.
Secretarul Consiliului de Stat, Constantin Stătescu, a dat citire Decretului Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România prin care:
Se înaintează la gradul de general-colonel general-locotenent: Alexe Vasile.
Se înaintează la gradul de general-locotenent generalul-maior Mrejeru Mircea.
Se acordă gradul de general maior următorilor colonei: Andreescu Dumitru, Anescu Vasile, Apostolu Alexandru, Ardelean Gheorghe, Balaur Dumitru, Bărbulescu Gheorghe, Buznea Dinu, Chițac Mihai, Dafinescu Traian, Florescu Victor, Gelcă Constantin, Geoană Ioan, Ghenolu Ion, Grigore Gheorghe, Ionescu Lucian, Marcu Gheorghe, Mocanu Mircea, Niculescu Gheorghe, Oancea Traian, Popescu Gheorghe, Predescu Constantin, Simonis Gligoriu-Octavian, Șuteu Iuliu, Vochiță Victor, Zărnescu Gheorghe.

Vorbind în numele celor înaintați în grad, generalul-colonel Alexe Vasile a spus:
„Vă rog să-mi permiteți ca, în numele generalilor înaintați în grad și al ofițerilor cărora astăzi li se acordă gradul de general, să adresez cele mai calde și vii mulțumiri pentru deosebita onoare ce ni se face, pentru marea încredere ce ni se acordă, să dau glas sentimentelor de nestrămutată dragoste, recunoștință și devotament pe care le nutrim față de conducerea de partid și de stat, față de dumneavoastră, tovarășe Nicolae Ceaușescu, cel mai iubit fiu al națiunii noastre socialiste.

Marea bucurie, emoțiile pe care le încercăm în acest moment solemn, cu ample rezonanțe în conștiința noastră, sunt cu atît mai mari cu cît înaintarea în grad coincide cu împlinirea unui sfert de veac de la proclamarea Republicii, jubileu măreț al întregului nostru popor. Acordarea noilor grade constituie o dovadă elocventă a grijii pe care partidul o poartă celor care au slujit și slujesc Republica sub drapel.

În cinstea ce ni s-a făcut, noi vedem o înaltă recunoaștere a eforturilor depuse de toate cadrele armatei noastre populare pentru formarea unor contingente de ostași temeinic instruiți, cu reale calități morale și de luptă, devotați fără margini patriei, poporului și partidului, cauzei socialismului.

Pe deplin conștienți că acordarea noului grad amplifică răspunderile ce ne revin, suntem hotărîți să nu precupețim niciun efort, să ne consacrăm întreaga energie, pricepere și putere de muncă transpunerii în viață a sarcinilor rezultate pentru armată din istoricele hotărîri ale Conferinței Naționale a Partidului Comunist Român.”

La fel ca toți militarii, de la soldat la general, considerăm drept datoria noastră supremă de a milita neabătut pentru înfăptuirea cu fermitate a politicii marxist-leniniste a partidului — politica libertății și independenței Republicii Socialiste România, a propășirii ei neîntrerupte pe drumul socialismului și comunismului.

Cu aceste gînduri raportăm Comitetului Central al partidului, Consiliului de Stat, guvernului Republicii, dumneavoastră, stimate tovarășe Nicolae Ceaușescu, comandant suprem al Forțelor Armate, că, și de aici înainte, vom munci neobosit pentru perfecționarea procesului instructiv-educativ din armată, vom sluji cu credință, cu onoare și demnitate patria, poporul și partidul, fiind oricînd gata la datorie.

În încheierea solemnității a luat cuvîntul tovarășul Ceaușescu, care a spus:

„Doresc ca, în numele Comitetului Central al partidului, Consiliului de Stat, Consiliului de Miniștri și al meu personal, să felicit călduros pe generalii care au fost înaintați în grad, pe ofițerii care au fost avansați la gradul de general. Aceasta constituie o expresie a aprecierii și încrederii partidului și guvernului în activitatea pe care dumneavoastră o desfășurați pentru instruirea politică și militară a trupelor.

Totodată, este, într-un sens mai larg, o expresie a preocupării continue a partidului și statului pentru întărirea forțelor noastre armate, a capacității de apărare a patriei socialiste. De altfel, adoptarea de către Marea Adunare Națională a Legii privind apărarea țării reflectă tocmai această preocupare continuă de a crea cele mai bune condiții în vederea pregătirii întregii noastre națiuni pentru apărarea cuceririlor revoluționare și a patriei.”

Desigur, întreaga politică a partidului și guvernului este o politică de colaborare și de pace. S-au obținut pași importanți pe calea destinderii, s-au început pregătirile pentru conferința securității europene.

Avem în vedere să continuăm cu fermitate această politică, de a face totul pentru a evita noi războaie, noi conflicte, pentru instaurarea unei păci și colaborări rodnice între toate națiunile lumii. Dar, atîta timp cît există încă imperialism, politică de dominație și dictat, politică colonialistă și neocolonialistă, cît există încă pericol de atentate la adresa independenței și suveranității unor popoare, fiecare națiune, deci și România, are obligația să fie pregătită pentru apărare.

Partidul și guvernul nostru își îndeplinesc cu sfințenie această obligație de a face totul pentru ca poporul să fie gata oricînd să-și apere patria.

Doresc să exprim convingerea mea și a conducerii de partid și de stat că fiecare dintre dumneavoastră, cei care ați fost înaintați în grad, ați primit gradul de general, veți face totul și în viitor pentru a vă îndeplini misiunea ce vi s-a încredințat, pentru a contribui la ridicarea continuă a nivelului de pregătire de luptă și politică a trupelor, pentru a servi patria, pentru a servi poporul.
Vă felicit și vă urez succes în activitatea dumneavoastră.”

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: