ARCUB rescrie istoria!

Centrul Cultural al Municipiului București se bucură de un nou sediu. Hanul Gabroveni devine cartea de vizită a ARCUB.

În luna mai, ARCUB a sărbătorit 18 ani de existenţă, timp în care a bucurat din plin locuitorii Capitalei. Acest eveniment a fost marcat prin 18 zile consecutive de evenimente. Astfel, Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti a devenit de-a lungul timpului un adevărat punct de referinţă al bucureștenilor.

Peste 100 de evenimente sunt organizate în fiecare an sub semnătura ARCUB, dintre care putem aminti Bucharest Jazz Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, Cişmigiul Copiilor, Zilele Bucureştiului şi multe altele.

În urmă cu o lună, a avut loc inaugurarea clădirii recent renovate şi restaurate (Hanul Gabroveni), noul sediu al Centrului Cultural ARCUB.

„Două hanuri, o poveste”

Hanul Gabroveni se află în centrul istoric al Bucureştiului, pe strada cu același nume. Construcţia îi aparţine, potrivit literaturii de specialitate, lui Constantin Mavrocordat. Potrivit istoricilor, Mavrocordat a ridicat un „bezesten” (n.r. – clădire pătrată), însă nu se cunosc indicaţii asupra localizării exacte ale construcţiei. Acest han se poziționa la nordul zidului Curții Vechi. În momentul în care Curtea Veche a fost dărâmată, cel mai probabil, hanul s-a aşezat pe amplasamentul de azi al Hotelului Universal. Clădirea a suferit mai multe modificări, deoarece a fost incendiată de nenumărate ori și tot de atâtea ori a fost reconstruită.

Deşi Hanul Gabroveni a fost mereu situat în sudul străzii Gabroveni, nu se ştie care a fost, iniţial, numărul la care se găsea acesta. În tumultul schimbărilor, în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, sunt menţionate două adrese pentru două corpuri ale aceluiaşi imobil. Mai exact, existau două hoteluri cu denumiri asemănătoare, anume Hotelul Gabroveni Vechi situat pe strada Gabroveni nr. 10 şi Hotelul Gabroveni Nou, situat pe strada Covaci nr. 9.

Mai târziu, Hanul Gabroveni devine Hotelul Gabroveni-Universal, rămânând la nr. 12. Alături de acesta mai funcţionau alte două hoteluri: Hotel Transilvania la nr.10 şi Hotel România la nr. 22. Hotelul Universal se mai află şi în ziua de azi pe strada Gabroveni, însă nu este deschis.

În prezent, găsim mentionat de Lista Monumentelor Istorice Hanul Gabroveni pe Strada Lipscani nr. 86-88. Potrivit documentelor, monumentul este, în realitate, fostul Pasaj Comercial şi Hanul Hagi Tudorache.

Hanul Gabroveni reprezintă o provocare atât pentru Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, cât şi pentru toţi bucureştenii doritori să-şi lărgească orizonturile.

Deja cei obișnuiți cu evenimentele culturale organizate de ARCUB știu că se acordă o deosebită atenție pentru buna desfăşurare a activităţilor. Acesta este motivul pentru care, în Hanul Gabroveni au fost create locuri speciale precum săli pentru conferinţe şi ateliere, un spaţiu muzeal şi spaţii expoziţionale. De asemenea, un punct de informare va sta la dispoziţia bucureştenilor.

Totodată, ARCUB promite amenajarea unei săli de spectacole, o sală de dans, un studio, trei săli de expoziţii și două spaţii la parter, care vor servi diferitelor evenimente culturale şi nu numai, toate acestea într-o clădire monument istoric cu semnificații aparte. Ne aşteptăm la evenimente de o anvergură covârşitoare, acest proiect fiind unul cel puţin inovator şi îndrăzneţ.

„O nouă pagină de istorie a fostului han a început deja să se scrie”.

Hanul Gabroveni 1 Hanul Gabroveni 3

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: