Skip to content
Politică

Are Iohannis majoritatea parlamentară pentru un nou Guvern? Pro România, cheia succesului 

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Iohannis s-a bucurat cu mult timp înainte pentru că jocurile politice abia acum încep, când fiecare partid din opoziție va încerca să obțină ceva la negocieri sau să-și asigure câteva fotolii în viitorul Guvern. Avem în așa-zisa opoziție două partide care tânjesc după funcții în Guvern – ProRomânia (inclus și ALDE) și PNL. 

Liberalii dacă își vor asuma un Guvern vor dori să intre singuri la guvernare, din moment ce USR nu e interesat de așa ceva (PLUS-ul lui Cioloș nici nu contează, nefiind în Parlament). PNL și-ar afecta propria imagine dacă s-ar asocia cu ProRomânia și nu ar face decât să dea glas zvonurile cu USL 2 răspândite în online de trompeta useristă Andrei Caramitru. 

Ludovic Orban, dacă va fi desemnat premier de Iohannis, va trebui să găsească sprijin în Parlament. Ori la moțiunea de cenzură s-a văzut că au avut doar 5 voturi peste pragul necesar de 233. De asemenea, se vede cu ochiul liber că este foarte dificilă coabitarea acestor 5 grupuri parlamentare – PNL, USR, Pro România, PMP și UDMR. Întotdeauna când UDMR a dat jos un Guvern votând moțiunea, a reușit să facă parte din următorul Guvern. Deci dacă ar fi să anticipăm viitorul Guvern, acesta ar fi compus din PNL, Pro România, PMP și UDMR. 

Îi convine lui Ludovic Orban să conducă un Guvern care va deveni ținta USR-ului înainte de alegerile parlamentare? Liderul PNL nu vrea să mai repete greșeala din 2015, când liberalii au refuzat guvernarea, însă în 2015 nu exista USR sau Pro România în Parlament. 

Un Guvern în jurul PNL înseamnă multe puncte în buzunarul celor de la USR. Iar dacă PNL va aplica ceea ce scriu pe Facebook câteva trompete liberale care nu știu să-și cerne ideile și cuvintele, atunci liberalii le vor oferi puncte și celor din PSD sau Pro România. În contextul politic din 2019, PNL are responsabilitatea să-și facă ordine în gânduri, idei și programul de guvernare și mai ales să aibă grijă cu cine intră în Guvern. E clar că nu toată lumea e potrivită pentru o astfel de funcție, deși mulți își doresc. Prețul unui Guvern făcut pe grabă, din oameni cu discurs extremist, cu oameni habarnamiști riscă să le erodeze orice șansă la victorie în 2020. 

ProRomânia, cheia succesului

Un nou Guvern nu se poate nici cu Pro România, nici fără Pro România, cel puțin din ceea ce au declarat liderii PNL, USR și Pro România. Mai exact, dacă Pro România nu intră la guvernare, partidul condus de Ponta nu ar vota un Guvern și nu s-ar atinge majoritatea parlamentară. Dacă Pro România intră, atunci USR nu ar vota un astfel de Guvern și iarăși nu s-ar întruni majoritatea parlamentară. 

Președintele Klaus Iohannis are misiunea ori de a-i convinge pe cei din USR să renunțe la această pretenție – ceea ce nu se va întâmpla deoarece USR are șanse la victorie la prezidențiale exploatând greșelile președintelui – ori să-l convingă pe Ponta să stea pe margine, să voteze Guvernul PNL și cel mai probabil va primi altceva în schimb, funcții în Parlament sau în alte instituții ale statului. Cu siguranță Ponta își va trăda chiar și propriul partid și va alege să stea în continuare în opoziție dacă primește un fotoliu călduț de președinte al Camerei Deputaților, de unde poate manevra voturile și proiectele legislative. 

Este foarte greu pentru Iohannis să negocieze în aceste condiții, cu atâtea partide incompatibile politic, cu alegerile prezidențiale la ușă și cu un PSD dornic să-și ia revanșa. PSD a făcut ceea ce era firesc și acum îl lasă pe președinte să rezolve o criză politică, mult mai complicată decât cea din 2015. 

Ludovic Orban pleacă cu prima șansă de a fi desemnat premier și să caute sprijin politic în Parlament. Dar fără o majoritate parlamentară, activitatea unui viitor Guvern PNL ar fi una strict administrativă, deoarece Parlamentul ar putea bloca multe proiecte sau chiar ar putea veni cu o nouă moțiune de cenzură.  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *