Skip to content
Opinii & Analize

Are Ungaria un nou aliat pentru autonomia Ținutului Secuiesc? Rusia, în spatele propagandei iredentiste de la Tușnad?

În timp ce majoritatea bulelor din social media se întrec ba în bășcălii, ba în admonestări privind frazările ridicole ale unor oficiali români, istoria cu adevărat împortantă, de data aceasta prin natura ei îngrijorătoare, pare a se scrie la câteva sute de kilometri distanță de București. Sentimentul de îngrijorare prinvind „ceva ce se întâmplă” l-am întâlnit în discuții particulare cu jurnaliști din presa centrală, dar care încă nu identificau corelații între elemente disparate ce țin de manifestări ale organizațiilor ce militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

Organizată pentru prima dată în 1990, Tabăra de vară de la Băile Tușnad este cunoscută ca fiind una dintre cele mai importante acțiuni de comunicare a FIDESZ, partidul de guvernământ din Ungaria, chiar dacă acesta nu și-a asumat niciodată oficial paternitatea unei astfel de acțiuni, organizatorii fiind de-a lungul timpului diverse organizații civice. Cu toate acestea, aproape în fiecare an evenimentul este unul care reușește să facă vâlvă în agenda publică prin declarațiile și discursurile uneori extrem de contondente pe care reprezentanții comunității maghiare sau chiar ai statului maghiar le lansează cu această ocazie.

Ceea ce este extrem de interesant este tocmai faptul că, sincron cu acest eveniment, apar tot felul de știri de natură să crească expunerea publică a interesului pe care UDMR îl are nu doar pentru comunitatea maghiară din România, dar și pentru încurajarea acțiunilor cu iz separatist. De exemplu, evz.ro publica în cursul zilei de ieri faptul că acest partid a constituit un fond de susținere pentru primarii comunităților cu minoritate maghiară importantă care primesc amenzi din partea statului român în urma refuzului de a da jos de pe instituții simbolurile secuiești. Astfel de știri par că pregătesc terenul pentru ceva mult mai important ce urmează a se pertrece în comunicarea publică în perioada imediat următoare (pe 24-29 iulie are loc Universitatea de Vară și Tabăra Studențească despre care am vorbit mai sus).

În acest context, publicația hirado.hu publica în data de 17.07 un material lămuritor asupra intențiilor: ”În legătură cu universitatea de vară care va avea loc în perioada 24-29 iulie la Băile Tuşnad, Zsolt Németh (Fidesz) a declarat că a început o competiţie acerbă a concepţiilor despre viitorul Europei la care «Ungaria şi Fidesz se aliniază», construind o alianţă pentru Europa naţiunilor. El a explicat că maghiariii din afara graniţelor sunt aliaţii naturali ai Ungariei şi ai Fidesz, deoarece se străduiesc împreună să realizeze o viziune europeană în care UE şi statele naţionale consolidate, precum şi autonomia minorităţilor îşi găsesc locul deopotrivă. (…) În opinia sa, tabăra de la Băile Tuşnad «poate fi considerată întâlnire politică a marii familii Fidesz», unde participă în număr mare oaspeţi din opoziţie şi din străinătate”.

În cadrul acestui material de presă, a fost anunțată și participarea unuia dintre cei mai agresivi politicieni din Europa Centrală: premierul Viktor Orban. Mai mult decât atât: în cursul zilei de astăzi, un site local, ziarharghita.ro. publică un material referitor la eveniment anunțând faptul că, pe lângă prezența premierului maghiar, organizatorii ar aștepta, în egală măsură, oficialități ale statului polonez.

Conform primelor evaluări ale presei locale, acest eveniment ar marca debutul unei campanii, deocamdată la nivelul comunicării publice, prin care să fie potențate elemente ce țin de încurajarea euroscepticismului și pe teritorul României.

Cu toate acestea ne întrebăm care este oare rațiunea pentru care personalități importante din Polonia au decis să gireze lucrările Universității de vară din Băile Tușnad, cunoscute fiind alocuțiunile frecvente pe parcursul acestui eveniment care blamează valorile europene și care de multe ori fac referire la autonomia teritorială și disoluția statului național ca soluție de viitor în Europa. Nu mai târziu de ieri, Nemeth Zsolt, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ungariei susținea că Uniunea Europeană trebuie să acționeze pentru repararea efectelor Tratatului de la Trianon!!, gest mai mult decât revizionist, într-un an în care atât Romania, cât și Polonia aniversează Centenarul formarii statelor moderne”, notează jurnaliștii de la ziarharghita.ro.

Apariția politicienilor polonezi în peisajul manifestărilor de la Băile Tușnad poate aduce un element de noutate și mai ales poate fi generator de tensiuni fără precedent, în condițiile în care ar aborda un discurs separatist, de susținere a principiilor autonomiei teritoriale, principii clamate preponderent de către Consiliul Național Secuiesc – entitate finanțată de la Budapesta și care este extrem de activă atât pe teritoriul României, cât și pe cel al Poloniei.

Dar ceea ce este pur și simplu îngrijorător este faptul că niciun oficial român de la nivelul Guvernului, Parlamentului sau chiar din partea partidelor politice nu pare să adreseze serios această problemă, ce ține până la urmă de integritatea și unitatea statului român. Ba chiar de cele mai multe ori au existat situații în care noua putere de la București a încurajat discursuri cu iz anti-european, sperând într-o creștere a procentajelor electorale, pe fondul unei abordări naționaliste. Cu toate acestea, este evident că naționalismul pe care și-l doresc să îl introducă în planul comunicării nu este bine targetat. Și asta pentru că, în acest context sensibil, nimeni nu a ridicat problema manifestărilor ce au loc în aceste zile la Băile Tușnad, preferând să abordeze spectacole mediatice mai mult politicianiste și mai puțin în favoarea sublinierii a ceea ce înseamnă statul român la 100 de ani de la constituirea sa.

3 comentarii la “Are Ungaria un nou aliat pentru autonomia Ținutului Secuiesc? Rusia, în spatele propagandei iredentiste de la Tușnad?

  1. Romania ar putea dezamorsa acest conflict interetnic, prin acordarea autonomiei Tinutului Secuiesc, dupa model UE (vezi Sud-Tirol) sau non UE (vezi Provincia Autonoma Vojvodina).

    In felul acesta s-ar aplana toate tensiunile, s-ar oferi secuilor sansa de a demonstra ca se pot autogospodari singuri, ca se pot dezvolta, ca Tinutul Secuiesc poate progresa.

    Odata oferita autonomia, s-ar termina si cu discursul Budapestei despre oprimarea maghiarilor din Romania, si mai mult decat atat, s-ar aduce formatiunile politice maghiare UDMR, PPMT, PCM in situatia demonstrarii unor capabilitati de autoguvernare, situatie care i-ar elimina din viata politica pe unii politicieni maghiari prea putin capabili.

    Asadar, ar fi o situatie favorabila pentru toata lumea.

  2. Nu, mamica, nu draguta mea! Nu, puisor! Voi v-ati aliat cu ungurii impotriva Europei de Est, nato sau nu. Asa, mamica!

  3. Statul Român s-a constituit în urmă cu 161 de ani, aotorele harticolului nu știe asta? Dar capu’ la limpede tot după sticleți și el? 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *