Skip to content
Argeș Știri locale

Argeş: Consiliul Concurenţei a amendat cinci companii pentru trucarea unei licitaţii privind reabilitarea străzilor din Piteşti

Facebook/Consiliul Concurentei

Consiliul Concurenţei a anunţat joi că a amendat cinci companii cu 2,23 milioane lei pentru trucarea unei licitaţii privind reabilitarea străzilor din Piteşti.

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 2.237.094 lei (aproximativ 468.000 euro) cinci companii pentru trucarea licitaţiei privind reabilitarea străzilor din municipiul Piteşti”, a informat autoritatea de concurenţă.

Astfel, Construct Steel Market a fost amendată cu 165.485,61 lei, Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă cu 187.969,87 lei, Comesad Drumuri cu 865.947,83 lei; General Trust Argeş cu 649.623,96 lei şi Selca cu 368.066,74 lei.

”Cele cinci companii s-au asociat pentru a participa cu o ofertă comună la procedura de achiziţie publică, împărţită în cinci loturi, pentru reabilitarea străzilor din Piteşti. Aceasta a fost singura ofertă depusă în cadrul licitaţiei”, precizează Consiliul Concurenţei, potrivit News.ro.

În cadrul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat faptul că, sub aparenţa de legalitate a constituirii asocierii, cele cinci firme s-au înţeles să nu se concureze între ele şi să împartă contractele aferente celor cinci loturi ale procedurii.

Investigaţia a fost declanşată în anul 2018, în urma sesizării Administraţiei Domeniului Public Piteşti, în calitate de autoritate contractantă, care a anulat ulterior licitaţia. Trei dintre companiile implicate, respectiv Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă, General Trust Argeş şi Selca au recunoscut încălcarea Legii concurenţei, fapt ce a condus la reducerea amenzii aplicate acestora.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor”, spun reprezentanţii autorităţii.

Pentru a veni în sprijinul companiilor şi a evita încălcarea normelor în domeniu, Consiliul Concurenţei a elaborat Ghidul privind respectarea regulilor de concurenţă în situaţia participării sub formă de asociere la o procedură de achiziţie publică, postat pe site-ul instituţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *