Skip to content
Politică

Armand Goșu decriptează mutarea României contra Rusiei: N-avem dialog de multă vreme EXCLUSIV

europalibera.org

Istoricul Armand Goșu (profesor la Facultatea de Științe Politice din Universitatea București) a acordat luni seară o declarație pentru PSnews.ro despre cea mai recentă mutare a României împotriva Rusiei: expulzarea unui diplomat al acestei țări, ca reacție la scandalul din jurul otrăvirii fostului spion Serghei Skripal.

CITIȚI ȘI: România intervine în scandalul dintre UK și Putin: va expulza un diplomat rus

Pentru început, Armand Goșu a apreciat că gestul țării noastre nu este unul spectaculos, având în vedere că el vine în siajul celor făcute de alte state europene.

„Pur și simplu, România se aliniază unor sancțiuni pe care alte țări membre UE le impun Rusiei în urma incidentului Skripal. Nu e nimic special. Nu e nimic mai mult, nimic mai puțin… Celelalte țări au expulzat 13, 4, 3, 2 diplomați… România a expulzat unul – cum a expulzat și Estonia… Deci nu cred că trebuie să vedem ceva pe relația bilaterală. Pur și simplu, România se aliniază unei tendințe la nivelul unor țări UE și NATO – la cererea, evident, a Marii Britanii, potrivit hotărârii Consiliului UE din 23 martie. Facem parte din acest grup? Luăm decizii și ne aliniem deciziilor pe care le luăm. Deci nu e absolut nimic spectaculos”, a opinat Goșu.

Întrebat dacă după expulzare se așteaptă la o înăsprire a tonului Rusiei față de România, istoricul a răspuns: „Noi n-avem dialog cu Rusia și Rusia n-are dialog cu noi de multă vreme. Tonul îl înăsprești când te întâlnești cu ceilalți, când stai de vorbă cu ei. Or, ce să vorbim? Dacă între noi e un perete gros și nu ne-auzim după el, ce ton să înăsprim?”

Noi am insistat: este posibil să vedem o accentuare a războiului hibrid dus de Rusia împotriva Vestului?

„Noi depindem foarte mult de ceea ce va face Marea Britanie. Depinde până unde vor merge celelalte state membre ale UE în susținerea Marii Britanii. Deci sigur că Marea Britanie nu va face niciun pas fără să se consulte și fără să aibă certitudinea că e urmată și de alte țări membre UE și că ea nu rămâne singură în fața Rusiei. Aici a fost și socoteala greșită pe care Putin a făcut-o: dacă Marea Britanie e izolată pe arena internațională acum, cu negocierile de Brexit, și o să-i dea o medie. Eh: n-a fost să fie! A făcut o analiză eronată”, a replicat Armand Goșu.

1 comentariu la “Armand Goșu decriptează mutarea României contra Rusiei: N-avem dialog de multă vreme EXCLUSIV

  1. Englezii si nemtii nu dau pe noi 2 bani pe RO II INTERESEAZA DACA IESE CEVA MALAI DE LA COLONII SI ATAT…ne-au vandut la muscali ca pe un sac de cartofi in ultimul secol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *