Skip to content
Externe

Armand Goșu, specialist în spațiul rusesc: „Bomba ticăie pentru Putin. Nu mai are trupe pentru a pune presiune, nu mai are rezerve”

TVR

Politologul Armand Goșu, specialist în spațiul rusesc, a vorbit despre negocierile de pace atipice dintre Rusia și Ucraina și de ce este important pentru Putin ca rușii să nu știe ce se petrece cu adevărat în țara vecină.

Chiar dacă Moscova se exprimă în favoarea discuțiilor pentru pace, trupele ruse continuă bombardamentele asupra civililor ucraineni. O strategie cu totul atipică atunci când vrei să oprești atacurile, spune Armand Goșu, căreia i-a găsit însă o explicație:

„E atipic tot procesul acesta de negociere, când încep niște negocieri intervine starea de încetare a focului, ori, în mod cu totul special, de astă dată această stare de încetare a focului nu a intervenit. Vedem că rușii își intensifică atacurile asupra obiectivelor civile, asupra orașelor (…). Putin, care are informația reală privind mersul negocierilor, ca să oblige partea ucraineană să accepte cât mai multe din aceste puncte, pune presiune maximă asupra ucrainenilor. Problema e că el nu mai are trupe ca să pună presiune asupra ucrainenilor, nu mai are rezerve. Ori, acum, pierderile rusești sunt atât de mari (…) undeva la 10.000 de morți. (…) undeva între 40.000 și 50.000 de oameni sunt militari care fie au fost omorâți fie sunt răniți și trebuie scoși din fronturile de operațiuni. 40.000, merg pe cifra minimă de pierderi morți și răniți, asta înseamnă între o pătrime și o cincime din trupele rusești care participă la operațiunile din Ucraina au fost în 3 săptămâni scoase.”

Întrebat de ce nu intervine ONU în Ucraina: Tehnic, pentru că este vorba de Consiliul de Securitate în care Rusia este membru permanent, nu se pot trimite trupe ONU, decât în eventualitatea improbabilă în care Moscova ar vota împotriva sa, a mai explicat Armand Goșu:

„În Consiliul de Securitate, Rusia este membru permanent, Rusia poate să blocheze (…). Sunt stupefiat, sunt consternat, mi se pare că în sec. XXI să nu intervi la tragedia care se întâmplă acolo ne transformă în ne-oameni, dar, în același timp, niște mecanisme internaționale moștenite după cel de-al Doilea Război Mondial nu favorizează tipul acesta de intervenție.”

Chiar dacă Putin își permite să suporte consecințele acestui război fără repercusiuni politice, face tot posibilul pentru ca rușii să nu afle adevărul despre invazia Kremlinului în Ucraina, a spus Armand Goșu, potrivit europafm.:

„În acest moment, numărul de morți al armatei ruse, după 22 de zile de război, este mai mare decât cel al armatei americane în Irak și Afganistan, în 20 de ani. Armata rusă pierde mai mult în câteva zile decât pierde armata sovietică la rândul ei în Afganistan. Își permite pentru că viața nu contează, pentru că Rusia nu e o democrație, ai alte instrumente cu care controlezi. În același timp, el e inconștient, sunt 2 milioane de oameni în Rusia care au nevoie de medicamente și care nu le mai primesc din cauza sancțiunilor. Încep să vină trupurile ucise sau mutilate ale copiilor acestora. O să apară proba limpede a atrocităților, a dezastrului. Eu cred că bomba ticăie pentru Putin, iar Putin în acest moment luptă pe două fronturi: în Ucraina, împotriva lui Zelenski, și luptă acasă, împotriva poporului rus, e musai pentru el să-l țină sub capac în această bulă înformațională.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *