UPDATE Cabinetul de securitate al Israelului declară stare de război. Netanyahu jură răzbunare

Benjamin Netanyahu
Sursa: foto Captură video Twitter

Sirenele răsună în Israel de la începutul zilei de sâmbătă, în vreme ce vuietul celor câteva mii de rachete lansate din Fâșia Gaza a putut fi auzit de israelienii care s-au adăpostit în buncăre. Premierul Benjamin Netanyahu a spus că Israel „este în război”, iar ministrul Apărării a declarat că îl vor câștiga. Cel puţin 150 de oameni au murit şi peste 1.100 au fost răniţi în Israel, după atacul-surpriză al Hamas, constând într-un baraj de peste 2.000 de rachete combinat cu infiltrarea de militanţi înarmaţi în localităţi israeliene. În Gaza, riposta israeliană a ucis 200 de oameni şi a rănit peste 1.600, potrivit ministerului Sănătății. Celulele teroriste ale grupării din Gaza au intrat în mai multe comunităţi din sudul ţării. Militanții Hamas s-au infiltrat pe teritoriul țării de pe mare, din aer și pe sol.

Israelul a lovit sudul Libanului după ce Hezbollah a atacat dinspre nord. Militanții șiiți vor eliberarea unui teritoriu.

UPDATE 8 OCTOMBRIE 21:14

Armata israeliană a început bombardamentele de noapte asupra obiectivelor din Fâșia Gaza. 

UPDATE 8 OCTOMBRIE 17:27

Peste 600 de persoane au fost ucise în Israel de când Hamas a lansat sâmbătă o ofensivă militară din Fâşia Gaza, iar mişcarea palestiniană a luat „peste 100 de prizonieri”, a transmis duminică guvernul israelian, potrivit AFP, preluată de Agerpres. Numărul morţilor „nu este definitiv”, a declarat pentru AFP un oficial al biroului de presă al executivului israelian, adăugând că, dintre cei 2.000 de răniţi din ţară, 200 sunt „în stare critică”.

De partea cealaltă, autorităţile locale din Fâşia Gaza au anunţat tot duminică, în doua zi de ostilităţi, că numărul morţilor în conflictul dintre Israel şi Hamas din Fâşia Gaza a crescut la 370 de partea palestiniană. „370 de cetăţeni au fost ucişi şi alţi 2.200 au fost răniţi”, a transmis Ministerul Sănătăţii al mişcării islamiste palestiniene din Gaza.

UPDATE 8 OCTOMBRIE 16:08

Cabinetul de securitate a votat trecerea oficială a ţării în stare de război şi poate desfăşura „activităţi militare semnificative”, anunţă biroul premierului, scrie Times of Israel.

Premierul Benjamin Netanyahu declarase deja că ţara se află în război după ce teroriştii Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului, ucigând sute de persoane.

Decizia cabinetului de securitate la nivel înalt conferă declaraţiei un statut legal, în conformitate cu Legea fundamentală: Guvernul, care, în clauza 40, spune că ţara nu poate intra în război fără o decizie a guvernului.

UPDATE 8 OCTOMBRIE 16:00

Într-un discurs adresat naţiunii sâmbătă seara, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis să folosească „toată puterea” forţelor de apărare israeliene pentru a distruge capacităţile Hamas şi i-a sfătuit pe locuitorii din Gaza să „plece acum”, relatează presa israeliană.

Calificând evenimentele de sâmbătă drept ceva „nemaivăzut în Israel”, el a proms că se va asigura că „nu se va mai întâmpla niciodată”.

„Întregul guvern susţine această decizie. Forţele de apărare israeliene îşi vor folosi imediat toată puterea pentru a distruge capacităţile Hamas”, a anunţat Netanyahu. „Ne vom lupta cu ei până la capăt şi vom răzbuna această zi neagră pe care au pus-o la cale pentru Israel şi poporul său”, a promis premierul israelian.

Hamas „a invadat teritoriul israelian în această dimineaţă” şi a început un „război crud şi rău”, vizând civili nevinovaţi, tineri şi bătrâni. „Vom câştiga acest război, dar preţul va fi insuportabil de greu”, a spus Netanyahu.

Armata îşi va folosi imediat toată puterea pentru a dezactiva capacităţile Hamas, a continuat el.

„Acest război va lua timp, va fi dificil. Ne aşteaptă zile dificile”, a avertizat Netanyahu.

Premierul a spus că armata îi curăţă în prezent pe teroriştii Hamas de peste tot pe unde s-au infiltrat, mergând din casă în casă şi „restabilind controlul”.

El a transmis condoleanţe tuturor familiilor îndoliate şi a spus că se roagă pentru recuperarea celor răniţi.

Premierul a lăudat forţele de securitate şi pe membrii serviciilor de urgenţă şi a anunţat că a vorbit cu preşedintele Joe Biden, căruia i-a mulţumit pentru sprijinul său fără rezerve, precum şi cu alţi lideri, din Franţa, Marea Britanie şi nu numai, dând asigurări că a obţinut sprijin internaţional pentru „libertatea de acţiune” a Israelului.

UPDATE 8 OCTOMBRIE 13:40 Confruntări între forțele israeliene și militanți palestinieni au loc în mai multe zone din sudul Israelului, potrivit presei locale, citate de BBC. Haaretz transmite că armata israeliană a declarat că a preluat din nou controlul asupra majorității zonelor din sudul țării, dar luptele continuă în zonele apropiate de granița cu Gaza, inclusiv în Be’eri și Sderot.

Ambasada israeliană din Marea Britanie a confirmat că un cetățean britanic, Jake Marlowe, este dat dispărut. Acesta lucra ca agent de securitate la un festival de muzică în aer liber, în apropierea graniței cu Gaza, în momentul atacului, transmite BBC.

Peste 400 de militanți palestinieni au fost uciși în sudul Israelului și în Fâșia Gaza, iar alte zeci de persoane au fost capturate, a declarat un purtător de cuvânt al IDF, citat de Times of Israel. Și cel puțin 350 de israelieni au fost uciși și zeci au fost răpiți. 2.000 de persoane sunt internate la spital, conform CNN. Atacurile aeriene israeliene au ucis cel puțin 313 persoane în Fâșia Gaza iar alte 1.990 sunt rănite, potrivit oficialilor palestinieni.

UPDATE 8 OCTOMBRIE 09:48 Artileria israeliană a lovit duminică sudul Libanului, ca răspuns la un atac armat provenit din această zonă, a anunţat armata israeliană într-un comunicat, citat de France Presse şi Reuters. Hezbollah recunoaște că a tras asupra Israelului și anunță că e solidar cu „rezistența palestiniană victorioasă”, transmite Agerpres. „Artileria israeliană a lovit zona din Liban de unde au fost trase focurile”, se spune în comunicatul armatei israeliene (IDF), fără alte precizări despre natura acestui atac. Acest anunţ vine în timp ce Israelul se confruntă de sâmbătă cu o ofensivă din partea mişcării islamiste palestiniene Hamas, lansată din Fâşia Gaza asupra flancului său sudic.

UPDATE 21.12: Hamas a anunțat sâmbătă seară că a tras 150 de rachete ca răspuns la lovitura Israelului care a doborât ¨Turnul Palestinei” din centrul orașului Gaza. Pe de altă parte, presa israeliană scrie, citând autoritățile, că bilanțul morților a crescut la 150. Tel Avivul a decis să taie curentul în întreaga Fâșie gaza, care este alimentată cu electricitate de Israel, potrivit BBC.

UPDATE 20.32 Cel puțin 150 de oameni au fost uciși în Israel, potrivit BBC  Bilanțul victimelor ar fi acum de cel puțin 150 de morți în Israel și peste 1.100 de răniți, potrivit presei locale, care citează oficiali israelieni. Hamas susține că a lansat 150 de rachete drept răspuns la atacul aerian israelian asupra Turnului Palestinei, o clădire de 11 etaje din centrul orașului Gaza. Sunetul exploziilor se aude în toată Gaza.

UPDATE 19.55 Cel puțin 100 de israelieni au fost uciși și circa 985 sunt răniți Ministerul israelian al Sănătății a transmis cifrele actualizate ale victimelor atacului Hamas de sâmbătă. Bilanțul morților se ridică acum la 100 de morți, iar numărul persoanelor rănite, transportate la spital ar fi de 985. Postul public de radio transmite că zeci dintre răniții aflați la spital sunt în stare critică. Autoritățile se așteaptă ca numărul victimelor să crească și mai mult.

UPDATE 18.50 Israelul va folosi „armament greu” împotriva militanților Hamas „Obiectivele noastre sunt ca toți teroriștii să fie uciși, ca toate localitățile să fie scăpate de teroriști”, arată Armata Israelului (IDF) într-un comunicat. Forțele de apărare israeliene transmite celor care locuiesc aproape de Fâșia Gaza să rămână la adăpost. Armata va continua să lanseze atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza și ulterior va interveni cu „armament greu”.

UPDATE 18.20 Au fost uciși circa 70 de israelieni și aproape 200 de palestinieni, transmit BBC și CNN.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: