Armata va semna contractul pentru noile avioane de luptă F-35 în această toamnă

Sursa foto: Pexels

Potrivit unor surse militare, România aşteaptă aprobarea autorităţilor de la Washington pentru un angajament în valoare de 6 miliarde și jumătate de dolari, cel mai mare din istoria Armatei.

Primul avion F-35 pentru Forțele Aeriene Române va ieși de pe linia de asamblare din Fort Worth, Texas, la aproximativ 3-4 ani de la semnarea contractului. Prin 2030, Armata va avea primii piloți români care vor fi făcut trecerea pe acest avion de generația a cincea.

Într-o primă fază, Armata va cumpăra 32 de avioane F-35 A și va avea 2 escadrile. Ulterior, Forțele Aeriene Române intenționează să mai ia încă 16 aparate.

Gl.(r.) Victor Strîmbeanu, fost director, Cartierul General al NATO: Intrăm într-o normalitate. Achiziționăm, în sfârșit, un sistem de arme modern, performant. Să sperăm că terminăm cu achizițiile second hand, care nu sunt rele, ele sunt aparent benefice la început, pentru că le achiziționezi la un preț mai mic, dar, ca orice sistem vechi, te costă mai mult pe parcursul exploatării. Generăm securitate, nu suntem numai consumatori de securitate.

România va fi a 19-a țară care va cumpăra avioane F-35. Considerat cel mai modern multirol al momentului, dar și cel mai scump, aparatul este asamblat în 3 fabrici din Japonia, Italia și SUA. Cea mai importantă este însă cea din Fort Worth, Texas.

Greg Day, director, Programul F-35: Azi suntem la capacitate maximă cu producţia de F-35. Asamblăm 156 de astfel de aparate pe an. Livrăm 3 variante ale avionului pentru 18 clienţi din întreaga lume.

F-35 a fost ales de toate marile armate din NATO. Cei de la Lockheed Martin estimează că prin 2035 aliații vor avea în Europa nu mai puțin de 600 de astfel de avioane.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: