PSnews

Recent

Armele pentru grupările rebele din Siria, strecurate prin Portul Constanța SURSE

Asia Times

Traseul armelor livrate de americani pentru grupile rebele aliate din Siria a trecut și prin portul Constanța, în ultimii 2 ani, zona Mării Negre fiindun punct intermediar în traseul armamentului achiziționat de Pentagon pentru înarmarea aliaților sirieni.

De altfel, porturile de la Marea Neagră, din România și Bulgaria par să fi jucat un rol cheie în livrările de armament făcute de Washington în Siria.

Informația apare într-o anchetă Rise Project care urmărește modul în care Pentagonul a folosit bazele logistice NATO din România, Bulgaria pentru a asigura livrarea de armament către grupările rebele implicate în războiul civil din Siria.

Aparent, transporturile de armament aveau ca destinație porturi din Turcia, Iordania sau Kuweit, zone de unde erau apoi expediate în taberele rebelilor care luptă împotriva dictatorului Bashar al Assad.

Între 2014-2016, Pentagonul susține că a achiziționat din România arme de 38,7 milioane de dolari, iar programul de achiziții de armament din fostele țări comuniste se întinde până în 2022, Washingtonul urmând să pompeze 2,2 miliarde dolari în această operațiune.

Mii de tone de armament au plecat între 2015 si 2016 din porturile Constanța și Burgas către Iordania.

Pentagonul a declarat pentru BIRN și OCCRP că în 2016 a furnizat echipamente către grupări ale opoziției siriene, atent verificate. Peste 20 de livrări făcute din avion, 100 zboruri tip cargo și 500 de tiruri. Ritmul transporturilor a crescut pe măsură ce rebelii încercau să recâștige Raqqa, așa-zisa capitală a ISIS, ,sustin jurnaliștii Rise Project.

Dacă inițial programul era destinat numai rebelilor care luptau contra regimului Assad, administrația americană pare să fi decis să asigure suport și pentru grupările militare kurde YPG din Siria, la această oră, luptătorii kurzi fiind considerați cei mai valoroși aliați la sol în combaterea grupării teroriste ISIS.

Livrarea de armament către kurzii sirieni a dus pe muchie de cuțit relația dintre Washington și Ankara, președintele turc Recep Erdogan amenințând că americanii vor plăti scump pentru fiecare armă livrată kurzilor, conform ziare.com.

Furia lui Erdogan este justificată de teama de a vedea un stat kurd autonom rezultat din lipirea eritoriilor ocupate de această minoritate în Irak și Siria, chestiune care ar putea destabiliza și zona de est a Turciei, populată majoritar de kurzi.

Oficial, reprezentanții MAE susțin că țara noastră nu a mai făcut livrări directe de armament către Siria de la începutul anilor ’90., dar conform datelor existente la același minister, în perioada 2014-2016, reprezentanții ANCEX au autorizat șase exporturi, în care companii românești au vândut armament corporației americane Sierra Four Industries Corp., în calitate de subcontractor al Guvernului SUA.

Conform legislației internaționale, orice licență de export trebuie să conțină și beneficiarul final. Un astfel de  document emis de SOCOM în programul de înarmare din Siria și consultat de reporteri nu indică Siria ca destinație finală. Utilizatorul final este listat ca fiind chiar SOCOM.

Documentul menționează că “marfa va fi folosită în scopuri de apărare direct de către guvernul american, transferată drept granturi militare pentru educație, instruire și asistență de securitate”.

Această formulare îi permite să distribuie arme către orice armată sau grupare căreia îi oferă asistență, inclusiv rebelilor sirieni, spun experții în controlul armelor consultați de reporteri.

“Ne așteptăm ca orice forță parteneră și orice beneficiar al serviciilor oferite să folosească echipamentele după cum am stabilit, în cazul de față – în lupta împotriva ISIS – și monitorizăm folosirea lor “, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi