Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ascensiunea sau căderea AUR în sondaje depind doar de PSD și PNL. Sociolog: „Voturile AUR vin, mai degrabă, pe fondul unor frustrări”

Inquam Photos / Liviu Chirica

PSD este în continuare pe primul loc în sondaje, urmat de PNL, dar cu un AUR care suflă amenințător în ceafa liberalilor. Dacă AUR va urca sau va coborî în sondaje până la alegerile din 2024 depinde doar de PSD și PNL, a spus sociologul Vladimir Ionaș, directorul Avangarde, la „Puterea Știrilor”. Mai exact, dacă liberalii și social-democrații se vor certa la rotativa guvernamentală, dacă vor oferi electoratului scandal public, atunci AUR va fi partidul care va profita.

„PSD domină topul intenției de vot, PNL este pe locul 2, reușind în continuare, cel puțin în sondajele noastre, să depășească AUR. AUR, într-adevăr, este pe locul 3 și este singurul partid despre care putem spune că înregistrează o creștere constantă a intenției de vot. Creștere mai degrabă datorată erorilor de comunicare ale partidelor aflate la guvernare. E mai degrabă un vot care vine pe fondul unor frustrări, unei nemulțumiri față de modul în care funcționează, în momentul de față, statul român.

Lucrurile pot evolua în foarte multe direcții până în 2024, din punctul meu de vedere. Depinde în mare măsură de cum reușesc cele două mari partide să guverneze împreună. Dacă reușesc să păstreze un nivel de așteptare și motivare al populației, cele două partide pot domina în continuare piața politică. Dacă nu vor reuși acest lucru, vom avea parte de surprize, dar este mult prea devreme să vorbim de rezultatul alegerilor”, a declarat sociologul.

Potrivit lui Ionaș, acum diferența dintre PNL și AUR este foarte mică, „de câteva procente”.

„Undeva între 3 și 4 procente ar fi diferența în avantajul PNL. Această diferență poate crește sau se poate micșora în funcție de modul în care va avea loc această rotativă, schimbare de premier, modul în care discuțiile celor două partide vor avea loc, daca va fi, nu știu, scandal politic între cele două partide.

Aceste două lucruri afectează foarte mult electoratul și îl face să își schimbe cu ușurință opțiunea de vot. Deci totul depinde de PSD și PNL”, a mai spus Vladimir Ionaș, la „Puterea Știrilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *