Skip to content
Politică

ASF, finanțare de la bugetul de stat?

Deputatul neafiliat Daniel Oajdea a prezentat vineri un proiect de lege care vizează modificarea OUG privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, astfel încât instituţia să fie finanţată de la bugetul de stat, iar membrii Consiliului şi angajaţii ASF să fie remuneraţi după importanţa muncii, la fel ca toţi bugetarii.

Vă prezint un proiect de lege care să corecteze o prevedere aberantă prin care ASF este finanţată de cei pe care îi controlează. Concret, propun modificarea OUG nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF. Prevederea legislativă prin care ASF se finanţează în principal din cote, tarife şi taxe aplicate entităţilor pe care le autorizează, reglementează şi supraveghează este incorectă. Se creează astfel un conflict între obiectivul declarat şi tendinţa legitimă de a creşte veniturile proprii. De aceea, veniturile ASF nu trebuie să aibă legătură cu sumele colectate prin efectul legii”, a precizat Oajdea, într-o conferinţă de presă pe această temă.

El a adăugat că ASF se numără printre instituţiile de interes public din România cu cel mai bine plătiţi angajaţi, cu salarii „de ordinul zecilor de mii de euro”.

„Remunerarea membrilor din Consiliul ASF şi a personalului angajat se face din venituri proprii. Acestea sunt proporţionale cu încasările entităţilor supravegheate de ASF, deci şi cu valoarea poliţelor RCA. Acest fapt ne face să ne întrebăm care este obiectivitatea cu care această instituţie îşi desfăşoară activitatea în folosul cetăţenilor dacă în acelaşi timp cu mărirea tarifelor RCA s-au anunţat şi noi beneficii salariale în rândul angajaţilor”, a afirmat deputatul.

În opinia sa, „corect” este ca în cadrul bugetului aprobat de Parlament ASF să îşi recompenseze angajaţii în raport cu performanţa, pe baza unor criterii obiective şi transparente.

Este incorect să colecteze, prin efectul legii, bani la bugetul instituţiei, iar apoi să îi cheltuie considerând că este meritul lor. Aceste taxe trebuie să meargă direct la bugetul de stat„, a susţinut deputatul.

Daniel Oajdea a menţionat că proiectul de act normativ va fi depus vineri la Camera Deputaţilor.

Proiectul îşi urmează cursul procedural şi în funcţie de cum stabileşte Biroul Permanent. Dacă acesta consideră Camera Deputaţilor for decizional, merge prima dată la Senat, urmând ca în final să fie votat în Cameră”, a explicat deputatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *