Skip to content
Economie

ASF: Riscul de concentrare pe piaţa asigurărilor de viaţă, mai ridicat decât cel de pe piaţa asigurărilor generale

Riscul de concentrare pe piaţa asigurărilor generale este de nivel mediu, în timp ce gradul de concentrare a pieţei asigurărilor de viaţă este încă ridicat, conform principalilor indicatori folosiţi de Consiliul Concurenţei, se menţionează în raportul lunar al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit Agerpres.

“Situaţia este similară în cazul pieţei fondurilor de pensii private (Pilonul II şi Pilonul III), dar explicabilă prin motive obiective legate de mecanismul lor de funcţionare şi starea actuală a pieţei. Pe piaţa de capital, gradul de concentrare este mediu spre ridicat în cazul administratorilor fondurilor de investiţii, dar şi în cazul intermediarilor de la BVB, ca urmare a faptului că principalii participanţi cumulează o pondere semnificativă din valoarea totală a activelor, respectiv din valoarea totală tranzacţionată”, se mai precizează în raportul lunar de monitorizare a tendinţelor pe pieţele financiare nebancare.

Totodată, gradul de concentrare este ridicat pentru piaţa RCA, precum şi pentru depozitarii fondurilor de pensii private (Pilonul II şi Pilonul III) şi a fondurilor de investiţii.

Societăţile de asigurare, autorizate şi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, au subscris, în primele trei luni din acest an, prime brute în valoare de 2,95 miliarde lei, în creştere cu 8,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

La 31 martie 2020 activau pe piaţa asigurărilor 28 de societăţi de asigurare, autorizate şi reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurări generale (AG), şapte au practicat numai activitate de asigurări de viaţă (AV) şi şase au practicat activitate compozită.

În trimestrul I al anului 2020, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăţi de asigurare din cele 28 de societăţi autorizate.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *