România face un pas decisiv spre aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) după ce Guvernul a adoptat un act normativ ce vizează modificări ale cadrului legislativ care guvernează piața pensiilor private, se arată într-un comunicat de presă al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
”Guvernul României a adoptat astăzi o Ordonanță de Urgență care reprezintă un pas important în direcția realizării obiectivului strategic de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), asumat prin actualul program de guvernare. Demersul vine în urma evaluării contribuției României la procesul de aderare, realizată de Grupul de lucru pentru pensii private al OCDE, în cadrul reuniunii din 11 iunie 2024. Actul normativ adoptat de Guvern vizează modificări ale cadrului legislativ care guvernează piața pensiilor private în ceea ce privește, în principal: flexibilizarea limitelor de investiții, conform recomandărilor OCDE; posibilitatea ca fondurile de pensii să investească în active tranzacționate pe piețe reglementate și supravegheate din țările membre OCDE; oferirea posibilității participanților de a alege fondul de pensii în funcție de nivelul de risc dorit și luarea în considerare a implementării unor strategii prin intermediul cărora portofoliul de investiții este adaptat în funcție de vârsta participantului (ex: fonduri care ajustează automat riscul investițiilor pe măsură ce participantul se apropie de vârsta pensionării)”, se precizează în comunicat.
Potrivit ASF, modificarea prevederilor referitoare la investiții, respectiv crearea posibilității de investire în active emise/ tranzacționate în state aderente la codurile de liberalizare și flexibilizarea limitelor de investiții, conform recomandărilor OCDE, are în vedere mobilizarea investițiilor pentru a finanța creșterea și inovarea. Atât flexibilizarea investițiilor, cât și diversificarea ariei de investire vor avea un impact stimulator asupra dezvoltării piețelor de capital.
ASF menționează că administratorii fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) și ai fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) vor putea aloca până la 10%, respectiv 15% din active în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări. Astfel, prin creșterea limitei de expunere în aceste instrumente financiare se creează premisele dezvoltării pieței locale și finanțării economiei.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News