Asigurarea opţională la sănătate a oamenilor care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 18.000 de lei

foto: unsplash.com
foto: unsplash.com

Oamenii care au doar venituri extrasalariale, care în cuantum total anual sunt mai mici decât 18.000 de lei, pot opta să se asigure la sănătate, dacă nu sunt exceptate de la plata contribuţiei (CASS). Aceste persoane se pot asigura opţional la sănătate prin trimiterea la Fisc a declaraţiei unice, completate corect. Suma pe care o vor plăti pentru CASS diferă în funcţie de luna în care trimit declaraţia unică la ANAF şi nu e influenţată de majorarea salariului minim, în vigoare din octombrie, reiese din răspunsul obţinut de Economica.net de la ANAF.

Guvernul a majorat salariul minim brut pe economie la 3.300 de lei de la 1 octombrie. Prin urmare, în acest an avem două niveluri ale salariului minim brut pe economie: 3.000 de lei de la 1 ianuarie până la sfârşitul lunii septembrie şi 3.300 de lei – de la 1 octombrie până la finalului anului 2023.

Plafonul minim pentru încadrarea ca plătitor de contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cazul oamenilor care au doar venituri extrasalariale (din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din investiţii, din alte surse, astfel cum sunt prevăzute la articolul 155 literele b-h) din Codul fiscal) şi care nu sunt exceptaţi de la plata CASS rămâne 18.000 de lei în acest an, echivalentul a şase salarii minime brute pe economie, luând ca referinţă valoarea salariului minim brut în vigoare la 25 mai 2023, reiese din răspunsul primit de Economica.net de la oficialii ANAF, la aproape două luni de când am solicitat aceste clarificări.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: