Skip to content
Politică

Asigurări din PNL: „Moţiunea de cenzură nu va avea voturi din partea parlamentarilor coaliţiei”. Cum arată aritmetica parlamentară

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că este exclus ca liberalii care îl sprijină în cursa pentru un nou mandat de președinte al partidului să susțină moțiunea de cenzură inițiată de PSD. Orban spune că demersul opoziției nu va primi niciun vot din partea parlamentarilor din coaliția guvernamentală.

„Exclus. Oricine îmi cunoaşte cariera ştie foarte clar că eu niciodată nu am făcut nicio înţelegere cu PSD şi nu voi face atât timp cât voi fi în viaţa publică. (…) E exclus. Asta este o bazaconie. De altfel, noi am şi luat o decizie la nivelul coaliţiei. Moţiunea nu va avea niciun vot din partea parlamentarilor coaliţiei.

Am considerat întotdeauna PSD şi, de fapt, nu numai PSD, FSN, FDSN, PDSR, cum s-au numit, avatarurile Partidului Comunist le-am considerat nocive pentru România şi am luptat întotdeauna împotriva proiectului de înapoiere, de sărăcie şi de subdezvoltare pe care l-a susţinut întotdeauna indiferent cum s-a numit urmaşul Partidului Comunist”, a declarat președintele PNL.

Ce șanse au social-democrații

O moțiune de cenzură depusă de social-democrați, potrivit ultimei configurații a Parlamentului, va fi din start sortită eșecului. PS News a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului şi a calculat cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare și de câte voturi ar avea nevoie opoziția pentru a înlătura Guvernul Cîțu.

Astfel, Partidul Social Democrat are 157 de parlamentari (110 deputaţi şi 47 de senatori), în timp ce coaliţia PNL+USRPLUS+UDMR înregistrează 243 de aleşi (168 deputaţi şi 75 de senatori), astfel:

134 PNL (93 deputaţi + 41 senatori);

80 USPLUS (55 deputaţi + 25 senatori);

29 UDMR (20 deputați + 9 senatori)

La o primă vedere, PSD nu are nicio şansă, fiind cu 86 voturi în spatele coaliţiei, însă ei s-ar putea baza pe voturile AUR – 32 la Camera Deputaților și 14 la Senat. În acest caz, ar rezulta un plus de 46 de voturi, care s-ar adăuga celor 157  pe care deja le are PSD, ajungând la un total de 203 de voturi. La aceste voturi se mai pot adăuga încă 5-6 voturi de la minorități, însă chiar și așa tentativa PSD de a da jos Guvernul Cîțu ar fi un eșec. Asta dacă nu asistăm la dezertări din PNL, USRPLUS sau UDMR.

Ciolacu: Guvernul Cîțu a transformat pensia în ajutor de înmormântare

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat luni că textul moțiunii este gata și va discuta cu toți parlamentarii care vor să voteze alături de PSD împotriva Guvernului Cîțu.

„Moțiunea își propune să răspundă clar și simplu la câteva întrebări: dacă românii trăiesc mai bine decât în urmă cu un an și jumătate, dacă România este mai respectată în UE decât în urmă cu un an și jumătate. Răspunsul este evident nu. România trăiește din împrumuturi de zeci de miliarde de euro, la dobânzi mari. Alimentele de baza au devenit produse de lux”, a declarat Marcel Ciolacu.

El acuză guvernul că a eșuat în campania de vaccinare, dar și pentru că nu mărește pensiile.

„Guvernul Cîțu trebuie să plece pentru că a transformat pensia în ajutor de înmormantare. A ratat campania de vaccinare, ne aflăm pe locul 25 din 27 în UE”.

„Mă voi întâlni cu sindicatele, cu patronatele, cu reprezentanții IMM-urilor, astfel încât aceasta moțiune să aibă o susținere cât mai mare în societate. Vom discuta cu toți parlamentarii care vor să susțină această moțiune”, a mai arătat Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *