Asigurătorii nu sunt de acord cu prelungirea plafonării primelor RCA: Nu este un „medicament minune”

Sursa foto: unplash

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR) susține că prelungirea plafonării primelor RCA nu este un „medicament minune” și transmite că a luat notă cu profundă îngrijorare de dorinţa autorităţilor de a prelungi pentru a treia oară perioada de plafonare a primelor RCA, cu încă 3 luni, până la 30 iunie 2024, fără a lua în calcul nici măcar efectele inflaţiei, scrie Agerpres.

„Prelungirea plafonării primelor RCA nu este un ‘medicament minune’. Industria de asigurări a luat notă cu profundă îngrijorare de dorinţa autorităţilor de a prelungi pentru a treia oară perioada de plafonare a primelor RCA, cu încă 3 luni, până la 30 iunie 2024, fără a lua în calcul nici măcar efectele inflaţiei”, se arată în comunicatul UNSAR.

Asigurătorii sunt îngrijorați că nu se ia în calcul creșterea inflației și spun că mosura de prelungire a plafonării primelor RCA contravine normelor UE.

„Pe lângă faptul că plafonarea primelor RCA reprezintă o încălcare flagrantă a normelor Uniunii Europene, din care şi România face parte, se omite mereu faptul că preţul poliţelor RCA este influenţat de numărul mare de accidente, de despăgubirile plătite şi de costurile în creştere. Spre exemplu, asigurătorii plătesc taxe şi contribuţii majorate pentru RCA, de la 6,6% în 2021, la circa 13% în 2023. Asigurătorii care nu au ţinut seama de aceste principii economice fundamentale sunt, de altfel, şi cei care au dat faliment în trecut”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, autorităţile justifică o nouă prelungire a plafonării tarifelor RCA prin „reticenţa în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi”. Astfel, precizează UNSAR, sunt ignorate din nou principiile de funcţionare ale industriei de asigurări, pe baza cărora fiecare asigurător trebuie să fie liber să decidă individual profilul de risc al propriilor clienţi, respectiv să îşi ajusteze politica comercială la frecvenţa şi gravitatea daunelor, precum şi la mutualizarea corespunzătoare a riscurilor.

Citește mai mult AICI

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL